Achter het boek: Interview met Daan Heerma van Voss over Noem het liefde

AHB Daan Heerma van Voss Fotograaf Sander Troelstra
Foto Daan van Fotograaf Sander Troelstra

In Achter het boek interview ik een schrijver over zijn of haar boek aan de hand van vijf korte vragen. Het interview is bedoeld als verdieping op de recensie van een boek. Deze Achter het boek staat in het teken van het boek Noem het liefde van Daan Heerma van Voss.

Even kort over Noem het liefde

Noem het liefdeGeloof ik nog wel in de liefde? Tomas Wolf, vierendertig, durfde zichzelf deze vraag heel lang niet te stellen. Nu moet hij wel. Hij is gevallen voor het jongere meisje A. Zijn enige vriend, de zieke filosoof Adriaan, vraagt hem elk onderdeel van zijn relatie te documenteren. Adriaan, die vreest kerst niet te zullen halen, wil nog één keer meemaken hoe het is om heel erg verliefd te zijn. Tomas wordt een dubbelagent in de liefde. A. eist zijn aandacht en ze wenst het beste stel uit de geschiedenis te zijn. Ze wil Tomas laten zien wat het in het huidige narcistische tijdperk betekent om van iemand te houden. Hun relatie komt onder druk te staan als ze elkaar proberen te doorgronden. Wie zal wie het eerste ontleed hebben? En wat gebeurt er als alle geheimen boven water zijn gekomen?

De vragen

1. Hoe kwam je op het idee om dit verhaal te schrijven? Wat inspireerde je?
Het was 2012 en ik bevond me tussen de puinhopen van een gesneuvelde relatie, een relatie waarvan ik eigenlijk steeds minder begreep. Waarom was hij mislukt, waarom hadden we het überhaupt geprobeerd? Ik begon notities te maken, die notities dijden alsmaar uit. Ik gooide de papieren in een lade, om er nooit meer naar om te kijken. Maar ze bleven me trekken. Uiteindelijk, in 2014, besloot ik op zoek te gaan naar het mooiste liefdesverhaal dat er op die papieren te vinden was. 90% ervan gooide ik weg, daarna zette ik mezelf aan het werk. Uit die warboel van emoties, beloftes en belangrijke momenten, destilleerde ik een liefdesgeschiedenis die eigenlijk nog maar heel weinig met mijzelf te maken had. Het leefde. Wat me inspireerde: mijn niet aflatende verlangen om liefde onder woorden te brengen, een bijna onmogelijke opgave, die juist daarom nooit verdwijnt.

2. Lijkt de hoofdpersoon uit “Noem het liefde” op jou? Waarom wel of waarom niet?
Volgens mij niet, niet meer althans. Maar om dat zeker te weten, zou je het aan mijn geliefde moeten vragen. Nee, wacht, doe dat maar niet.

3. Wat vond je leuk aan het schrijven van dit verhaal? En wat niet?
Wat ik er leuk aan vond, is dat het verhaal alle ruimte bood voor lichtheid, aan het spelelement van liefde, aan de humor, de absurditeit. Daarnaast wilde ik dat het een eigentijds verhaal zou zijn, op tempo, vol wendingen. Ik plaatste mezelf dus helemaal in deze tijd, wat me goed beviel.

4. Kun je iets meer vertellen over het schrijfproces van dit boek?
Ik zou dat best willen doen, maar volgens mij heb ik dat bij 1 al gedaan.

5. Wat wil je de lezers nog meegeven over dit boek?
Stel jezelf de vraag wat jouw perfecte vorm van liefde is, hoe jouw ideale relatie eruitziet, en stort je dan in het verhaal – houd je ogen open, zie je jouw liefde voorbijkomen? Veel plezier!

Bedankt Daan Heerma van Voss voor je tijd en moeite om mijn vragen te beantwoorden!

Mijn recensie is hier te lezen.

Liefs,

Veronique

*Meer informatie over Achter het boek is hier te vinden.
*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie over recensie-exemplaren vind je hier.
*Dit artikel bevat affiliate links. Meer informatie is hier te vinden.

Koop hier de boeken uit het artikel:
Boeken algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge