Achter het boek: Interview met Tjeerd Langstraat over RÄV

Tjeerd Langstraat_Ilse Wolf
Foto gemaakt door Ilse Wolf

In Achter het boek interview ik een schrijver over zijn of haar boek aan de hand van vijf korte vragen. Het interview is bedoeld als verdieping op de recensie van een boek. Deze Achter het boek staat in het teken van RÄV van Tjeerd Langstraat.

Even kort over RÄV

RAV‘RÄV’ gaat over verschillende gruwelijke korte filmpjes. Langzaam vinden de gruwelijke filmpjes hun weg naar een online publiek. In eerste instantie lijken de films niks met elkaar gemeen te hebben, totdat de moorden religieus geïnspireerd zijn en ze overeenkomsten vertonen. Een internationaal team van rechercheurs doet er alles aan om de initiator van de moorden te stoppen.

De vragen

1. Hoe kwam je op het idee om dit verhaal te schrijven? Wat inspireerde je?

De aanleiding voor ‘RÄV’ is een nogal heftig nieuwsbericht geweest. Een paar maanden geleden werd op de Filipijnen een Australische man opgepakt die kinderen ontvoerde en ze op film verkrachtte en vermoordde. De beelden verspreidde hij tegen betaling op het dark web. Mede dankzij de inzet van Nederlandse rechercheurs is deze man opgepakt. Het was voor mij aanleiding om een soortgelijk verhaal te schrijven.

2. Lijkt de hoofdpersoon uit RÄV op jou? Waarom wel of waarom niet?

Ja, Jan Vos, de rechercheur in dit verhaal, tevens het hoofdpersonage in Villa Gladiola en Eeuwig Donker, vertoont redelijk wat overeenkomsten met mij. Een wispelturige man die zich niet bindt en nogal eens worstelt met het leven, maar dat leven ook ten volle omarmd. En vrouwen… er zijn altijd vrouwen.

Mensen die mij kennen, herkennen dat dus ook wel. Overigens zitten in de andere personages ook wel elementen van mezelf én van mensen uit mijn omgeving. Altijd een dankbare inspiratiebron, je naaste omgeving.

3. Wat vond je leuk aan het schrijven van dit verhaal? En wat niet?

Net als bij de eerste twee boeken vond ik ook nu het proces weer rete-interessant. Ik heb namelijk nooit een idee waar het heen gaat. Letterlijk tijdens het schrijven van het laatste hoofdstuk, de epiloog, weet ik wat het definitieve einde zal worden van het verhaal. Ik werk volledig uit mijn hoofd, hou summier aantekeningen bij, maar het verhaal schrijft zich vanzelf.

En wat ik niet leuk vond… de tijdsdruk die ik mezelf heb opgelegd. Maar goed, dan komt het wel op tijd af.

4. Kun je iets meer vertellen over het schrijfproces van dit boek?

Uitstel, uitstel, uitstel… story of my life! Ook nu weer. Ik had mezelf een deadline gesteld, een datum voor de boekpresentatie gecommuniceerd en de eerste bestellingen binnen en toen moest ik nog beginnen.

Maar dat beginnen is altijd een dingetje. Ik maak een planning, waar ik me niet aan hou, want hé, doorschuiven! Ik heb nog alle tijd.

Dan heb ik wat minder tijd…

En dan opeens kan ik geen dag meer schuiven, wil ik het op tijd af hebben. Dus ga ik blokken. Vier blokken van ongeveer 1,5 uur per dag schrijven. Gewoon gaan zitten. Effe naar de muur staren en dan gaan. Geen gezeik, schrijven!

En dan komt alles op tijd af.

5. Wat wil je de lezers nog meegeven over dit boek?

Geniet! Lees dit boek als een lekkere wegleesthriller. Het is hard, het is expliciet, het is snel. Ik hoop dat de lezer het na een paar uur met een zucht weglegt en denkt “dat was lekker, wow!”.

O, enne… spread the word als je het een tof boek vindt! Het is lastig om in elke boekhandel in Nederland te komen, dus als het als een buzz rondgaat dat dit een goede thriller is, des te meer mensen kunnen dan gaan genieten van het boek.

Bedankt Tjeerd voor je antwoorden!

Mijn recensie van ‘RÄV’ kun je hier lezen.

Liefs,

Veronique

*Meer informatie over Achter het boek is hier te vinden.
*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie over recensie-exemplaren vind je hier.

Koop hier de boeken uit het artikel:
Boeken algemeen

2 Replies to “Achter het boek: Interview met Tjeerd Langstraat over RÄV”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge