Boekentips van auteurs #4

Foto’s van auteurs (zie volledige credits hieronder)

Maak je klaar voor een nieuwe Boekentips van auteurs! Er staan weer een aantal nieuwe auteurs klaar om hun favoriete boek (en soms boeken) met je te delen. Laat je inspireren!

De favoriet van Anneliese Vonk-van der Zanden: De Camino – Anya Niewierra


Waarom is dit je favoriete boek?

‘De hoofdpersoon is Lotte. Zij heeft haar man verloren door zelfdoding. In ‘De Camino’ beschrijft de auteur Lotte’s zoektocht naar het waarom daarvan. Wat was de reden, waarom op die plek in Frankrijk, terwijl hij juist goed hersteld was van maagkanker?

Vanaf het begin pakt het verhaal me, vooral door de raakvlakken. Zoals de datum waarop haar man is overleden. Bijna dezelfde als die van mijn man (geen suïcide, maar galwegkanker).

Lotte is chocolatier. Alles wat daarbij komt kijken, wordt heel goed beschreven. Bijvoorbeeld de receptuur, het bereiden, de geur en smaken. Door mijn horeca-achtergrond proef en ruik ik tijdens het lezen wat Lotte bereidt. Zelf ben ik ook actief met het maken van heerlijke combinaties, maar dan voor jam en chutney’s voor Het Weckparadijs. (waarmee ik streekmarkten onveilig maak hihi)

Verder zijn de oorlogsverhalen over Bosnië-Herzegovina, die in de vorige eeuw plaatsvonden, erg pakkend. Waarbij ik, toen ik het boek las, tegelijk moest denken aan Nagomo-Karabach in Azerbaijan, Oekraïne en Israël-Gaza-Hamas. De gruwelijkheden die toen én nu plaatsvinden.

Het verhaal greep mij vanaf het begin tot het einde beet, en kon het dan ook moeilijk loslaten. Het boek heeft niet voor niets de NS Publieksprijs gewonnen.

Een andere boekentip is die voor de boeken van Arthur Hailey. Denk aan ‘Airport’, ‘Hotel’, ‘Wielen’. Allen heel dynamisch geschreven, waarbij vele verhaallijnen elkaar doorkruizen en op het eind bijeenkomen. Heel fascinerend!’

Anneliese Vonk-van der Zanden, 65 jaar oud. Samen met mijn man Theo runde ik vanaf 1981 diverse restaurants. Nu ben ik begeleider bij rouw en verlies. (‘Luisterend oor bij rouw’). Plus auteur van twee boeken, de derde is in wording.

‘Was er maar een recept voor rouwen’. Boek over rouw, uitgebracht in 2015.

‘Marjanneke, stoer wijf. (Over)leven in Dordrecht, eind 19e eeuw. Historische roman, uitgebracht in 2019.

Werktitel ‘Oostenwind’. Familieroman in wording. Waargebeurde belevenissen van een jong stel dat in 1956 vanuit Brabant naar Australië emigreert.


De favoriet van Danielle van Helden: Shopaholic – Sophie Kinsella


Waarom is dit je favoriete boek?

‘Ik heb zoveel boeken waar ik dol op ben! Maar als ik in het genre van Feelgood blijf, dan toch zeker de boeken van Sophie Kinsella. Ik weet nog precies wanneer ik voor het eerst iets van haar gelezen heb. Ik was net bevallen van mijn dochter en de hormonen gierden nog door mijn lijf. Van mijn man kreeg ik ‘Shopaholic’ cadeau. Dat was het beste cadeau ever in die dagen van emotionele incontinentie. Sophie schrijft zo grappig en vlot, met hoofdpersonen waarmee ik me kon identificeren en tegelijkertijd denken; zó erg is het bij mij in ieder geval gelukkig niet. Door ‘Shopaholic’ van Kinsella heb ik al die jaren terug echt gedacht: als ik toch eens zó zou kunnen schrijven…’

Danielle van Helden (1976) schrijft romans die zich kenmerken door maatschappelijke thema's en personages die je in je hart sluit. Haar verhalen zijn vlot geschreven, vol humor en met een flinke dosis feelgood. Danielle werkt naast het schrijven als communicatieadviseur bij een organisatie voor mensen met een beperking. In haar vrije tijd rommelt ze in haar moestuin en trekt er graag met haar gezin op uit met de camper.

Haar eerste feelgoodroman 'Het begint met een geheim' verscheen bij Luitingh-Sijthoff, gevolgd door de novelle 'Met een korreltje zand'. In het najaar van 2023 bracht ze 'Even aan mijn moeder vragen' uit en vanaf maart 2024 is haar korte verhaal 'Op rolletjes' (eerder verschenen in de Romcomnibus) te lezen als ebook en luisterboek.


De favoriet van Hasko van Dalen: In memoriam de Schaduw – Havank

Waarom is dit je favoriete boek?

‘Het is niet eenvoudig om aan te wijzen wat mijn ultieme favoriete boek is. Ik heb namelijk een favoriete serie. In mijn jeugd verslond ik alle boeken van Havank. Hij schreef in de periode vlak voor de Tweede Wereldoorlog en later in de jaren van de wederopbouw in totaal dertig misdaadromans, de meeste met als hoofdpersoon de Franse politie-inspecteur Charles C.M. Carlier, bijgenaamd De Schaduw.

Als ik dan toch eentje moet uitlichten dan kies ik voor ‘In memoriam de Schaduw’. In dat verhaal ontmoet de Schaduw zijn tweede vrouw. Zij is de dochter van professor Foster, de leider van “Huck & Habacuck” een bende gespecialiseerd in ontvoering en afpersing. Hij experimenteert met spinnen en is op zoek naar een onbaatzuchtig persoon die zijn hersens over wil laten plaatsen in een spin, die hij heeft genoemd naar zijn dochter Aranea. Het boek is aan de ene kant erg humoristisch met soms absurdistische scenes, maar aan de andere kant ook wat weemoedig, omdat de bende de Schaduw laat verongelukken en zijn nieuwe liefde denkt dat hij dood is. Die mengeling van spanning, humor en romantiek trok mij erg aan. Het lijkt op de stijl van Edgar Wallace, die ook vaak absurdistische voorvallen verwerkte met ingenieuze plots.’

Mijn naam is Hasko van Dalen. Ik ben geboren in 1949. In 1966 debuteerde ik in het Utrechts Nieuwsblad. Sindsdien schrijf ik regelmatig voor kranten, weekbladen, magazines en internetsites. Meestal over mijn werkgebied de sociale zekerheid en pensioen, mijn passie voor The Rolling Stones en mijn voetbalclub Feyenoord. Mijn trilogie speelt zich af in Oostenrijk, voor een deel in Tirol, maar hoofdzakelijk in Wenen, waar ik regelmatig naar toe ga.

Van Havank heb ik alle boeken verzameld, ook de latere opvolgers die door Pieter Terpstra werden geschreven. Ook van Edgar Wallace heb ik trouwens vrijwel alle bij uitgever Bruna verschenen pockets verzameld. Zij hebben mijn liefde voor detectives aangewakkerd en toen ik later eind jaren zestig begon met stukjes schrijven was het mijn ideaal ooit ook eens een boek in die stijl te schrijven. Een paar probeersels uit die tijd heb ik nog bewaard. Toen ik eind jaren zestig regelmatig in Wenen verbleef vond ik tijd om voor het maken van een paar ruwe schetsen voor de opzet van zo’n verhaal in de stijl van Havank, maar dan gemodelleerd naar wat toen de Weense krimi beheerste: misdaadverhalen met zijdelingse verwikkelingen die los staan van de gepleegde misdaad en met een vleugje romantiek. Tijd om er een boek van te maken ontbrak mij.

Toen ik eind 1993 weer in Wenen was kwam ik op het idee die oude aantekeningen alsnog uit te werken. Het resulteerde in vier verschillende manuscripten, elk vanuit een ander perspectief geschreven. Helaas liepen de uitgevers er niet warm voor. Volgens hen was er in Nederland geen markt voor detectives die zich in Wenen afspelen. Teleurgesteld borg ik de manuscripten op in een verhuisdoos gestopt en zette die op zolder.

Bij het opruimen tijdens de coronacrisis kwam die verhuisdoos weer tevoorschijn. Inmiddels was ik gepensioneerd en had ik tijd om dat Weense verhaal uit te werken. Uit de vier verschillende manuscripten koos ik degen die in “Ik-vorm” was geschreven omdat die mij het meeste aansprak. Bovendien was ik een fervent lezer van de Alfabet-serie van schrijfster Sue Grafton, die haar boeken met privédetective Kinsey Millhone ook in de ik-vorm schreef. Om die reden koos ik ook voor een privédetective als hoofdpersoon en niet langer een politiecommissaris. Daarnaast was ik ook liefhebber van de boeken van Donna Leon met commissario Brunetti in de hoofdrol, waarin ze veel couleur locale van het leven in Venetië verwerkte. Dus wilde ik veel van de stad Wenen, de Weense gewoontes en typische uitdrukkingen in mijn boek laten terugkomen.

Het resulteerde in een boek getiteld ‘Het bedrog met de Amethyst‘ en gaat over een kostbaar scheepsmodel waarin drugs verstopt zouden zitten. Nu vond ik wel een uitgever, Palmslag. Het verscheen in 2021. Inmiddels is de 2e druk ervan in Nederland uitverkocht. In Wenen zijn nog een paar exemplaren te verkrijgen. Daar wordt het verkocht voor Nederlanders die daar wonen, werken of een stadstour boeken.

Vanwege het succes van dat eerste boek besloot ik een vervolg te schrijven. Dat tweede boek werd in 2022 gepubliceerd en draagt de titel ‘Het mysterie van de valse claims’. Daarin wordt privédetective Otto Klein door een gerenommeerde verzekeringsmakelaar gevraagd onderzoek te doen naar een dodelijk auto-ongeluk en claims wegens diefstal van peperdure horloges.

De uitgever vond dat ik het beste de trilogie kon voltooien en dat heb ik gedaan met mijn derde boek met de Weense privédetective in de hoofdrol. Het verscheen eind 2023. In ‘Het geheim om voor te sterven' krijgt de Weense privédetective Otto Klein een lucratieve opdracht, maar nog voor hij met de nieuwe klus kan beginnen wordt hij in zijn kantoor aan de Berggasse overvallen door mannen die opdracht hebben hem te vermoorden. Maar Klein wil koste wat kost ontdekken wat het geheim is om voor te sterven. Ook al zou dat zijn laatste klus als privédetective zijn.

Alle drie delen van de Otto Klein trilogie komen later dit jaar beschikbaar als luisterboek via Storytel, Nextory, KoboPlus, Online Bieb, Luisterrijk en Bol.com. Vorige week heb ik daarover een deal gesloten met de producent. Wat mij betreft een mijlpaal in mijn nog prille loopbaan als detectiveschrijver.


De favoriet van Ilona van Hilst: De Mefisto Club – Tess Gerritsen


Waarom is dit je favoriete boek?

‘Mijn top-5: ‘De Mefisto Club’ van Tess Gerritsen, ‘De bruggen van Madison County’ van Robert James Waller, ‘Mathilda’s laatste dans’ van Tamara McKinley, ‘Richter’ van Andy Arnts en ‘Misery’ van Stephen King. Het is heel moeilijk kiezen uit prachtige boeken, dus ik maakte een top-5.

‘De Mefisto Club’ is een sterke thriller van Tess Gerritsen. Het verhaal zit ongelooflijk goed in elkaar. Natuurlijk weer met prachtig uitgewerkte karakters, intrigerende verhaallijnen en leerzame details, dit keer over het thema van de duivel. Haar vloeiende schrijfstijl inspireert me trouwens enorm. Al haar boeken vind ik steengoed.

‘De bruggen van Madison County’ is het meest hartstochtelijke en pijnlijke liefdesverhaal dat ik ken. Alle love story-elementen zitten erin. Een dun boekje, maar de tranen vloeien telkens nog over mijn wangen als ik het lees. De speelfilm met Meryl Streep en Clint Eastwood vind ik de ultieme boekverfilming.

‘Mathilda’s laatste dans’ is een roman tegen de achtergrond van Australië over een prachtige en spannende familiegeschiedenis. Een geweldig verhaal dat allerlei emoties oproept.

‘Richter’ is een echte Nederlandse parel. Een kleine lyrische vertelling over een gelovige man. Dit personage is zo krachtig neergezet en zit vol dilemma’s, dat ik met verbazing iedere pagina heb gelezen om te weten waar zijn mannelijke behoeften toe zouden leiden. Het is geschreven door mijn uitgever, die meer aandacht verdient voor al zijn bijzondere boeken.

‘Misery’ gaat over een schrijver die een ongeluk krijgt en bij toeval gered wordt door zijn allergrootste fan. Natuurlijk speelt Stephen King met zijn karakters vol psychologische horror en gruwelde ik tot het einde toe. Een zeer spannende thriller.’

Jarenlang was ik werkzaam bij een multinational als projectmanager. Door een reorganisatie gooide ik in 2013 het roer om. Vanaf 2016 bracht ik in eigen beheer enkele boeken uit, twee thrillers, een spannend kinderboek, twee biografieën en deed ik mee aan een boekproject. In 2019 verscheen mijn volgende thriller, 'Oogvocht', bij een uitgeverij, daarna 'De uitweg' (2020).

Mijn nieuwste thriller 'Leegte' verscheen in december 2023 bij Uitgeverij September. Naast schrijver ben ik ook (eind)redacteur en sinds begin 2024 doe ik de marketing van boeken van Uitgeverij Blauwburgwal en Uitgeverij September. Ik probeer nog meer kennis op te doen in het boekenvak, en hoop andere auteurs te kunnen helpen meer zichtbaar te worden.


De favoriet van Machteld van Beek: Zomer aan het Meer – Susan Wiggs (deel 1 van de Avalon-serie)


Waarom is dit je favoriete boek?

‘Het boek is al een paar jaar geleden uitgegeven, maar het blijft nog steeds mijn favoriet. Olivia Bellamy wil het oude zomerkamp van haar familie opknappen, zodat haar grootouders daar hun gouden bruiloft kunnen vieren. Helaas voor Olivia is haar ex, de knappe Connor Davis, de enige aannemer in de buurt die haar daarbij kan helpen.

Dit boek is echt een inspiratie voor mij als schrijfster geweest. Susan Wiggs schrijft zo beeldend dat ik me jaren later sommige scenes nog steeds levendig kan herinneren. De manier waarop zij Willow Lake en haar prachtige omgeving omschrijft, zorgt ervoor dat je onmiddellijk een ticket naar Camp Kioga wil boeken voor je volgende zomervakantie. Het vuur tussen Olivia en Connor spat er van alle kanten vanaf. Heerlijk! Naast het vuur tussen de hoofdrolspelers, heeft het boek ook een diepere laag die zeker de moeite waard is. Echt een aanrader.’

Mijn naam is Machteld van Beek. Ik schrijf het liefst romantische verhalen met een vleugje mysterie die zich afspelen op plekken die tot de verbeelding spreken. Mijn debuutroman 'De Verloren Woorden' speelt zich grotendeels af in Parijs. Mijn tweede roman zal deze zomer verschijnen bij uitgeverij Loft Books. In deze roman schakelt Angelina de gepassioneerde, knappe privédetective Luca in om haar biologische ouders te vinden. Vijf brieven en een verhaal over een avontuurlijke reis naar Guatemala zijn slechts het begin van een meeslepende zoektocht vol romantiek en verrassende wendingen.


De favoriet van Marieke Frankema: The Fae Isles – Lisette Marshall (serie)

Foto Marieke Frankema: Anne-Claire Filipp

Waarom is dit je favoriete boek/serie?

‘Mijn favoriete boek van het moment is een reeks, ‘The Fae Isles’ van Lisette Marshall. Het eerste boek, ‘A Court of Blood and Bindings’, ontsloot een hele nieuwe leeswereld voor mij. Ik wist heel weinig over romantasy of fantasy romance — ik wist dat het een ‘ding ’moest zijn want ik schreef het zelf ook graag en zocht ernaar, maar ik kon steeds maar niet vinden wat echt perfect in het plaatje paaste. Pas nadat ik met de schrijfster zelf in contact kwam en dacht: “goh, laat ik eens wat van haar lezen,” besefte ik dat er een compleet genre was waar ik op slag verliefd op werd. Spicy, dat was leuk, maar het is dus ook mogelijk om die spice te combineren met supertoffe worldbuilding, een magie-systeem dat ik had willen bedenken (elk magisch ras heeft een eigen vorm en het systeem van de fae is gebaseerd op kleuren, heel tof!), en karakters die me ongelooflijk blij maken (en soms heel verdrietig, bang en boos). In short: alles wat ik wil! Als ik eenmaal begin in deze serie, dan wil ik niet meer stoppen. Vandaar dat deze serie mijn absolute favoriet is op het moment (en dat wil wat zeggen, want ik heb een enorme boekenkast vol werelden waarin ik me met liefde onderdompel, hahaha).’

Ik ben Marieke Frankema. Ik schrijf fantasy en kinderboeken onder deze naam. Mijn pseudoniem voor romantiek is Mary K. Franklin, en binnenkort komen mijn eerste spicy romantasy-verhalen eraan onder de naam Emma Frank. De boeken die ik tot nu toe schreef, zijn:

Fantasy: 'Dochter van de Zilv'ren Maan', 'Offer in de Mist', 'Sprankels, 'Dansen tot de zon komt, 'De vloek van de Nevelhorst

Verhalenbundels: 'Sprankels Werelden ontwaken' (samenwerking met de schrijfgroep), 'Legenden uit de Liemers' (samenwerking met de uitgeverij), 'Legenden langs de kust' (samenwerking met de uitgeverij)

Kinderboeken: 'Hotel Silvermaen, 'De Mistmonsters'(De Turfheksen deel 2)

Korte verhalen: 'De Engel', 'Last Christmas',

Non-fictie: 'Morning Magic Journal', 'Health&Body Journal'

Romance (als Mary K. Franklin): 'Blind Vertrouwen' (in april 2024), 'Liefdesduet', 'Roze Tornado', 'Date me Rich', 'Licht, Camera… Aantrekkingskracht!'

Verwacht in 2024: Emma Frank: 'Just One Summer' (Nederlands), 'Dawn of Damagic book 1: Kept beneath the vines' (Engels), 'Dawn of Damagic book 2: Caught between the shadows' (Engels), 'Dawn of Damagic book 3: Thrust into the light' (Engels) en hopelijk ook de Nederlandse vertalingen van die laatste drie.

Ik hoop dat je met volle teugen zult genieten van 'The Fae Isles' als spicy romantasy met een goed plot en heerlijke karakters je ding is, en zie je ook graag terug in een van de verhalen die ik schreef. Veel leesplezier gewenst!


De favoriet van Marjon Weerink: Vier plus één – Jojo Moyes

Foto Marjon Weerink: Indra Simons, iSi fotografie

Waarom is dit je favoriete boek?

‘Het is ongelooflijk moeilijk om een favoriet boek te noemen, want er zijn zo veel mooie verhalen die indruk op mij hebben gemaakt… Maar eentje die ik al meerdere keren heb gelezen, is ‘Vier plus één’ van Jojo Moyes. Het verhaal is niet heel groots of dramatisch, maar vooral ontzettend lief en herkenbaar. Elk karakter is zo innemend en menselijk dat je ze bijna naast je op de bank ziet zitten. Aan het einde krijg je gegarandeerd zo’n warm, fluffy gevoel in je buik en een glimlach op je gezicht. Het ultieme boek als je niet je beste dag hebt. 

En misschien mag ik een beetje smokkelen door nog een favoriet van Nederlandse bodem erbij te noemen: ‘Vluchtgedrag’ van Mienke Fijen. De eerste helft dacht ik: lekker boek, fijn verhaal. En toen kwam de tweede helft en werd ik van m’n sokken geblazen. Ik huil niet vaak bij boeken, maar hierbij moest ik echt wel even slikken. Een fantastisch verhaal als je wat meer drama wilt lezen.’

Mijn naam is Marjon, ik ben 36 en woon met mijn man Jeffrey in Hengelo. Ik werkte jarenlang als zangeres, koordirigent en songwriter, tot de coronacrisis uitbrak en ik ineens werkloos was. Toen ben ik begonnen met het schrijven van verhalen. Inmiddels heb ik twee boeken op mijn naam staan: 'Op het verkeerde spoor' en 'Podiumbeest'. Met name die tweede is een heel persoonlijk boek; het is geïnspireerd op een vriendin van mij die vroeger erg gepest is. Het boek is een ode aan haar. Op 4 september komt mijn derde roman uit: 'De Liedfabriek'.Benieuwd naar de boeken uit dit artikel? Bestel de boeken bij o.a. Bol of Bruna of steun de lokale boekhandel! Ook zijn sommige boeken te vinden op Kobo Plus!

Bol AlgemeenBol Algemeen

Hopelijk heb je genoten van deze derde dag! De komende dagen kun je nog veel meer tips vinden op Veronique’s Boekenhoekje. Wil je niks missen? Abonneer dan hieronder!

Op de hoogte blijven?

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op Veronique’s Boekenhoekje? Abonneer je hieronder gratis op mijn blog en ontvang meldingen van nieuwe berichten in je mailbox! Meer weten over privacy? Lees dan hier.


Bedankt lieve auteurs!

Liefs,

Veronique

Dit artikel is niet gesponsord of betaald. Het is mijn eigen enthousiasme. Meer weten over samenwerkingen? Je leest het in de disclaimer.

Dit artikel bevat affiliate links. Koop je via mijn link een artikel (iets anders dan boeken mag ook) dan krijg ik een commissie! Jij merkt er niks van, maar je steunt wel Veronique’s Boekenhoekje. Meer informatie is hier te vinden.

Op zoek naar een proeflezer voor je verhaal? Ook voor korte verhalen of novelles! Meer informatie kun je hier vinden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge