Boekentips van auteurs #5

Foto’s van auteurs (zie volledige credits hieronder)

Het is tijd voor de vijfde Boekentips van auteurs! Ik geniet enorm van alle mooie boekentips en mijn nog-te-lezen-lijst is enorm gegroeid. Laat je inspireren en maak kennis met nieuwe auteurs.

De favoriet van Eline Manasseh: Anne of Green Gables – L.M. Montgomery

Foto Eline Manasseh: Mansi Visuals

Waarom is dit je favoriete boek?

‘Normaal gesproken hoor je als auteur overal show, don’t tell, maar toch is dit boek grotendeels tell, dankzij Anne zelf. En het werkt betoverend. Doordat Lucy fantastisch is in de wereldbouw van Avonlea en de omgeving op dit prachtige Canadese eiland, zie je alles zo voor je wanneer Anne aan anderen vertelt over alle grote en kleine gebeurtenissen in haar fantasierijke leven.

Je maakt dus niet alles direct mee, maar daarvoor krijg je indirect wel een dubbele laag cadeau. Zo zit je aan de keukentafel met Matthew en Marilla, terwijl je de levendige verhalen van Anne hoort, waarmee zij hun levens kleurt. Wat ik het allermooiste vind aan dit klassieke verhaal is dat aan het begin Anne alleen zit op een vrijwel verlaten treinstation. En zij is ook daadwerkelijk alleen.

Op de laatste bladzijde zit zij wederom alleen, maar dit keer is zij niet langer alleen-alleen. Inmiddels kent haar hart meer pijn en verdriet, maar de wetenschap dat zij niet enkel een warm thuis heeft, maar ook immens veel liefde, zorgt ervoor dat zij content alleen kan zijn. Het is het eerste boek van vele delen en ik moet bekennen dat ik deze nog niet allemaal heb gelezen. Het immense dilemma van: ik wil het lezen en weten, maar ik wil het nooit uit hebben.’

Ik ben Eline! Behalve van woorden hou ik veel van Lindt chocolade en countrymuziek, en spendeer ik het liefst mijn tijd met mijn familie, vrienden en bovenal onze lieve hond Hunter hier in het prachtige Gelderland.

Vorig jaar verscheen mijn debuut 'Holder'. Het is het eerste deel van een boekenreeks, geschreven als een soort liefdesbrief aan degenen met vele vragen over het geloof.

Tijdens deze Boekenweek verschijnt mijn eerste novelle 'Lentezon'! Een klein verhaal tussendoor, terwijl mijn team en ik hard bezig zijn om het tweede deel van 'Holder' uit te geven, maar ook om het te vertalen naar het Engels!

Mijn doel met het schrijven van boeken? Een glimlach op je gezicht toveren, maar ook realistische verhalen meegeven die je nog lang aan het denken zetten nadat je de laatste pagina hebt omgeslagen (vergelijkbaar met het mysterie van verdwenen sokken in de was). Dus jou als lezer niet alleen vermaken, maar ook een verhaal meegeven dat blijft hangen in jouw gedachten, net zoals die ene keer dat je per ongeluk twee verschillende sokken droeg.


De favoriet van Loren Snel: My Brilliant Friend – Elena Ferrante (vertaling door Ann Goldstein)

Foto Loren Snel: Maarten Delobel

Waarom is dit je favoriete boek?

‘Ik kan me mijn leven zonder de Napolitaanse romans niet voorstellen. Voorgesteld worden aan hoofdpersonages Elena en Lila, twee meiden opgroeiend in een arme wijk van naoorlogs Napels, was als twee zachte handen op mijn schouders voelen: ja, zo kan het zijn, vrouw (moeten) worden. Elena en Lila zijn verschillend in karakter, maar allebei intelligent. Toch krijgt alleen Elena de kans via educatie hun situatie te ontvluchten. Briljante, vurige Lila blijft achter.

Meer nog dan de ontwikkelingen, was het de vertelstijl die zorgde dat het verhaal me niet losliet. Ik las elk van de vier boeken in de serie in een koortsige manie uit. Hoe soepel Elena’s vertelstem beschrijvingen van gebeurtenissen, gevoelens en de sociale-politieke dynamiek in elkaar laat overlopen. Het beneemt me de adem. Ik kan Elena’s belevenis van haar vriendin Lila in mijn lichaam voelen: ‘[Lila] took the facts and in a natural way charged them with tension; she intensified reality as she reduced it to words, she injected it with energy.’

Goldsteins Engelse vertalingen zijn me dierbaar. Niets ten nadele van de Nederlandse vertalingen van Marieke van Laake, die ik nog niet gelezen heb. Ik voel me door Goldsteins versie van Ferrante gegrepen als lezer, maar ook als schrijver geïnspireerd. Ik zou willen dat ik bij hen op cursus kon, maar Ferrante leeft in totale anonimiteit. Er zijn genoeg figuren die haar hebben proberen te ontmaskeren. Zonder succes. Een professor beweerde na digitale tekstanalyse te hebben vastgesteld dat ze een mannelijk Italiaans auteur was. Onzin, zei deze auteur. Een belediging aan het adres van Ferrante. Hoewel ik het niet bewijzen kan, of wil, weet ik zeker dat de Napolitaanse romans niet geschreven hadden kunnen worden zonder een vrouw met een pen en veel onverwerkte woede in zich. Een vrouw die weet hoe hard en ingewikkeld het leven zijn kan. De gehele serie is inmiddels door HBO zeer fraai verfilmd en is ook via NPO Plus te kijken.’

Ik ben schrijver, essayist, en kunst- en literatuurcriticus. Essays en verhalen van mijn hand verschenen op onder andere De Groene Amsterdammer, Hard//hoofd en rekto:verso. In 2022 werd ik genomineerd voor De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek met een essay over plagiaat op onze levenskunst. Mijn poëzie werd opgenomen in de dichtbundel Mateloos verlangen van Uitgeverij Podium, en mijn debuutroman verscheen in oktober 2023 bij Uitgeverij Prometheus. 'Muze' gaat over de worstelingen van Nora, een jonge fotografe die naar Berlijn verhuist om daar een echte kunstenaar te worden. Wanneer ze valt voor een succesvol kunstschilder, en zijn muze wordt, komt haar ambitie tot zelfverwezenlijking in de grote stad onder druk te staan. De roman is geen autofictie, maar zonder de relatie die ik heb gehad met een kunstschilder had ik Muze niet kunnen schrijven.


De favoriet van Maaike Niemeijer: In de Ban van de Ring – J.R.R. Tolkien

Foto van Maaike Niemeijer: Minke Kroeze Fotografie

Waarom is dit je favoriete boek?

‘Het is voor mij ontiegelijk moeilijk om één boek uit te kiezen en het als ‘lievelingsboek’ te bestempelen, aangezien je sommige boeken gewoon niet met elkaar kunt vergelijken. Het is net als eten: kun je echt kiezen tussen een kruidige stoofpot en een flink stuk romige cheesecake?! Na lang wikken en wegen heb ik uiteindelijk besloten om een favoriet uit het genre te kiezen waarin ik zelf schrijf: Fantasy. En toen was de keuze vrij snel gemaakt: ‘In de Ban van de Ring’ is en blijft mijn favoriete Fantasyboek. Ja, ik weet het; het klinkt ontzettend afgezaagd. Sorry!

Ik las ‘In de Ban van de Ring’ voor het eerst toen ik 14 jaar was. De boeken werden me aangeraden door de vader van een jeugdvriendin, omdat ik hem vertelde dat ik van sprookjes hield. Ik ben naar de bieb gegaan en haalde Het Boek op. Jep, de kleine bibliotheek in mijn woonplaats had alleen de gebundelde versie; één dikke pil met bijbeldunne pagina’s. En toen begon ik te lezen… en ik kon niet meer stoppen! Er ging letterlijk een wereld voor me open. Ik sjouwde het boek overal mee naartoe en las totdat mijn armen het begaven. Ik kan me nog herinneren dat ik me tijdens een bezoek aan mijn opa en oma onder de eettafel had verstopt zodat ik stiekem verder kon gaan met lezen.

‘In de Ban van de Ring’ is geen boek waar je je doorheen kunt haasten. Het is geschreven in een andere tijd en het heeft een ander ritme en tempo. En als je daar de rust voor kunt vinden, ontdek je de magie van een verhaal dat al bijna honderd jaar oud is. Elk personage bevat meerdere lagen, ondanks dat het verschil tussen goed en kwaad niet duidelijker kan zijn. Ik houd van de thema’s; de kracht van vriendschap en loyaliteit, de verleiding van het kwaad en de keuze tussen de gemakkelijke weg of de juiste weg. Thema’s die vandaag de dag nog springlevend zijn.

Ik had al eerder genoemd dat ik gek ben op sprookjes. Het subgenre Fairytale-retelling heeft dan ook mijn hart gestolen en daarom kan ik het niet laten om nog even door te gaan. ‘Heartless’ van Marissa Meyer, ‘Stepsister’ van Jennifer Donnelly en ‘The Traitor Prince’ van C.J. Redwine, om maar een aantal te noemen, steken bekende en onbekende sprookjes in een nieuw jasje. Soms wordt de plek aangepast; spelen dezelfde verhalen zich opeens in een andere wereld af. Soms is het tijdstip veranderd; lees je wat er voorafgaande of nadat het sprookjesboek uit is, gebeurt, of herlees je een uitgekauwd sprookje vanuit het perspectief van een ander personage en ontdek je een heel nieuw verhaal.

Ook mijn eigen boek, ‘Een verhaal van Erfgenamen en Bewaarders’, is geïnspireerd door bekende en onbekende sprookjes. In de loop van het verhaal, en de vervolgdelen, zul je elementen van onder andere ‘Belle en het Beest’, ‘De klokkenluider van de Notre Dame’ en ‘Repelsteeltje’ ontdekken, maar misschien niet op de manier die je zou verwachten.’

M. Niemeijer is geboren en getogen in Groningen. Ze is altijd op zoek naar verhalen vol avontuur, romantiek en humor, die zich afspelen in onbekende werelden met een rijke geschiedenis. Daarnaast is ze gek op onverwachte plotwendingen, subtiele voorafschaduwing en onvolmaakte, kwetsbare personages in plaats van perfecte helden. Met andere woorden; ze
zoekt verhalen die je blijft herlezen en werelden die je telkens opnieuw wilt bezoeken. En dat is precies wat ze voor ogen had toen ze begon met schrijven.
Een verhaal van Erfgenamen en Bewaarders is haar debuutroman. Het is het verrassende eerste deel van een nieuwe zesdelige Cozy/Epic Fantasy-serie met een vleugje steampunk, genaamd de 'Boeken van Tibra'.
Twee jonge vrouwen, een hertogin en een slavin, werken mee aan de bevrijding van het fabelachtige koninkrijk Tibra. Gaandeweg komen ze erachter dat de werkelijkheid anders is dan ze vermoeden.


De favoriet van Margareth Hillebrandt: Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer

Foto Margareth Hillebrandt: Rosalie Koppendraaier

Waarom is dit je favoriete boek?

‘Een favoriet boek uitkiezen is een onmogelijke opgave. Er zijn zoveel prachtige boeken. Als ik dan toch moet kiezen kies ik voor een boek dat vorig jaar is uitgekomen van een plaatsgenoot.

Zelden heb ik een boek gelezen waarin het perspectief van een kind zo goed uit de verf komt als in ‘Beste Mevrouw Eva’. Valentijn de Heer heeft weinig woorden nodig om de gevoelens en gedachten van Elias feilloos weer te geven. Je kijkt mee door zijn ogen en je denkt mee vanuit zijn gevoelens. Elias begint steeds meer de ouderrol te vervullen voor zijn verstandelijk beperkte broertje wanneer zijn vader en moeder daartoe niet in staat blijken te zijn. Het is schrijnend dat een kind zoveel op zijn schouders mee moet torsen zonder een moment aan het kind-zijn toe te komen. Elias neemt verderop in het boek ook de rol in van zorgzame partner voor zijn moeder en later als zijn gewelddadige vader hulpbehoevend wordt zelfs de rol van zijn verzorger. Een schrijnend mooi boek waarin ik vooral bewondering heb voor het feit dat Valentijn de Heer met zo weinig woorden, in rake zinnen, een situatie of een gevoel kan schetsen. Dat het in Leiden speelt en het echtpaar Biesheuvel een belangrijke plaats inneemt in het verhaal maakte het voor mij als Leidenaar extra leuk en herkenbaar.’

Margareth Hillebrandt heeft vijf boeken geschreven, waarvan de laatste twee bij Uitgeverij LetterRijn: 'Dames op de Herengracht' - een roman waar veel lezers door werden geraakt. 'Onder jouw huid' - een psychologische, spannende roman, die veel lovende recensies heeft ontvangen. Naast het schrijven van romans heeft ze een voorliefde voor het schrijven van thrillerverhalen, maar maakt ook uitstapjes naar Feelgood. Haar verhalen staan in zeven bundels. In 2022 won ze de schrijfwedstrijd van het NRC. Op FB plaats ze regelmatig humoristische ‘Ikjes’. En ze is correspondent voor het Leiderdorps Weekblad.

Haar vijfde manuscript ligt op dit moment bij haar uitgever: Neckar/LetterRijn en komt dit jaar uit. Een humoristische roman met een licht maatschappijkritische ondertoon.


De favoriet van Robine van Olffen: Eragon – Christopher Paolini


Waarom is dit je favoriete boek?

Ik zou willen zeggen dat ‘Eragon’ mij aanspreekt omdat het een Young Adult is en ik zelf een Young Adult auteur ben. Maar dat zou niet eens tien procent van het verhaal vertellen. Mijn liefde en waardering voor dit boek begonnen toen ik zo’n negen of tien jaar oud was. Ik leende het tijdens een bibliotheekbezoek met mijn klas. Groep zes, dat weet ik nog goed. Daarna leende ik het boek nog een week, twee weken, drie weken. Ik las het opnieuw en opnieuw en opnieuw. Hoe vaak ik het ook las, ik raakte het maar niet zat. Zelf hield ik toentertijd al van schrijven. Al was het het creëren van korte sprookjes en niet samenhangende verhalen, ik hield er wel van. Terwijl mijn liefde voor ‘Eragon’ groeide, groeide ook mijn liefde voor dit vak. Ik schreef samen met twee vriendinnetjes potentiële vervolgdelen van ‘Eragon’ (honderdduizenden woorden, we waren erg fanatiek). Deel drie werd nog geschreven en we waren ongeduldig. RPG’s, noemden we dat. Ik schreef vanuit het perspectief van Eragon en Murtagh, zij creëerden eigen personages. Een soort van fanfiction, maar dan voor twaalf/dertien-jarigen.

Ik weet niet hoe oud ik was toen ik over Christopher Paolini leerde. Schijnbaar schreef hij het boek toen hij achttien was. Zijn ouders hebben het uitgegeven en hij heeft schoolbezoek na schoolbezoek gedaan om het boek te promoten. Uiteindelijk is het verhaal verfilmd, vertaald en verspreid over de hele wereld.

Niet alleen de worldbuilding, de levensechte personages en de fantastische introductie in deze YA fantasy zijn top. Ook het verhaal van de auteur, die als een inspiratiebron voor me is geweest, is indrukwekkend. Hij kreeg het voor elkaar om op zijn 18e gepubliceerd te worden, met een droomdebuut als ‘Eragon’. Als hij het kon, wie kon mij dan zeggen dat het onmogelijk was om gepubliceerd te worden?

En het is me gelukt. Niet op mijn achttiende (ik ben al 27), maar over een maand komt ook mijn Young Adult uit. Een fantasyverhaal, Het hart van het woud. En het leukste? Ik schreef mijn eerste versie tijdens mijn zwangerschapsverlof. Ik zat in het zonnetje, las ‘Eragon’ (voor de 500e keer in mijn leven) en werd door zo’n bron van inspiratie getroffen dat ik binnen twee maanden mijn eerste versie op papier had staan. Dus het inspireerde niet alleen mijn liefde voor lezen, mijn creativiteit en doorzettingsvermogen. Eragon heeft ook op het laatste moment nog dát zetje gegeven waardoor ik ‘Het hart van het woud’ heb geschreven.

Ooit hoop ik Christopher Paolini nog een keer te mogen ontmoeten. Hem een hand te geven en hem te bedanken voor zijn inspiratie. En misschien, heel misschien, mag ik zelf ook iemand inspireren. Een jonge creatieveling, die dankzij mijn verhalen de liefde voor het creëren van teksten ontdekt. Dat zou gaaf zijn… echt héél gaaf.’

Ik schrijf al zo lang als ik mij kan herinneren. Schrijven is een outlet; een manier om mijn emoties te uiten. Mijn rustbron, maar ook de plek waar ik mijn creativiteit kwijt kan. Dit jaar, 23 april 2024, wordt mijn eerste YA Romantasy/Fantasy verhaal gepubliceerd. Via de fantastische uitgeverij RebelBooks.

In 'Het hart van het woud' ontdek je een andere wereld. Een historische wereld, waarin een jonge priesteres gekozen wordt om de wereld te veranderen. Om een kroonprins te sturen, zodat hij de koning wordt die de wereld nodig heeft. Maar tijdens haar avontuur komt ze achter oeroude geheimen. Een bloederige geschiedenis die alles voorgoed verandert. Ze zal alles op alles moeten zetten om achter de waarheid te komen.


De favoriet van Sandy van Loon: Grandma’s bedtime story Christi the journey – S. van Loon

Waarom is dit je favoriete boek?

‘Grandma’s bedtime story Christi the journey’ is een 400+ pagina fantasieboek die geschreven is door mij en komt binnenkort uit (rond eind april, begin mei). Hier heb ik als auteur van dit boek mijn hart en ziel in verwerkt. In dit boek gaat het voornamelijk over anderen goed behandelen, het goede voorbeeld geven, behulpzaam zijn, niet opgeven en hoe alle positieve dingen die je doet een sneeuwbaleffect kan hebben op de mensen en wereld om je heen. Het boek is voornamelijk voor de leeftijdscategorie van 10 jaar t/m 15 jaar bedoeld, maar zeker ook leuk voor volwassenen. Natuurlijk is mijn boodschap verwerkt in een fantasieverhaal wat het voor de lezers leuk maakt. Hiermee hoop ik veel lezers te bereiken met mijn woorden en positief te beïnvloeden. Mijn mening is als iedereen in de wereld elke dag één klein positief dingetje voor andere mensen of dieren zou doen, dan zou de wereld een heel stuk mooier worden.

Om zoveel mogelijke lezers te kunnen bereiken, heb ik mijn boek in het Engels geschreven. Op deze manier kan mijn boek wereldwijd verkocht worden. Het verhaal zelf gaat over: Oma die haar kleindochter een verhaal verteld voor het slapen gaan, over een 12-jarig meisje namens Christi. Christi heeft haar eerste schooldag van haar nieuwe middelbare school en daar wacht haar twee grote verassingen op. Eerst wordt ze voor het eerst in haar leven verliefd op een klasgenoot. Daarna verdwijnen ze beide door een portaal, waardoor ze op een andere planeet terecht komen. Deze planeet bevat veel magische wezens en leed. Christi haar zoektocht naar een weg terug is vol uitdagingen waardoor ze veel leert.’

ik ben Sandy van Merode - van Loon. Ik ben geboren in 1983 in Nederland en woon samen met mijn man en twee kinderen sinds 2017 in Neeroeteren, België. Toen de kinderen nog klein waren las ik voor het slapen gaan ze veel verhaaltjes uit boeken voor. Toch vond ik zelf verhaaltjes verzinnen en vertellen leuker. Waardoor het idee ontstond om deze verhaaltjes op te schrijven en er boeken van te maken. Mijn eerste boek was 'Not in love with the drummer' een liefdesverhaal (die via internet te koop is). Toch lag mijn interesse meer bij fantasieverhalen. Daarom is mijn tweede boek 'Grandma's bedtime story Christi the journey' een fantasieverhaal waar veel eigen gevoelens, ervaringen, namen van mijn gezin en hoop in voorkomt. In de toekomst zullen er zeker meer boeken van mij gepubliceerd gaan worden. Voornamelijk voorleesboeken voor kleine kinderen en fantasieverhalen voor tieners en volwassenen. Ik hoop dat jullie deze boeken en mijn toekomstige boeken gaan lezen.


De favoriet van Sara Goossens (Fiona Gothfield): Een onverwachte wending – Lauren Kate


Waarom is dit je favoriete boek?

Het verhaal raakte me, omdat het me bekend voorkwam. Er zitten onverwachte wendingen in die ervoor zorgen dat je snel verder wil lezen. Deze wendingen hebben ook betrekking met een van de hoofdpersonages. Het verhaal gaat over de favoriete schrijfster die blijkt niet helemaal te zijn wie ze zegt te zijn. Dit zorgt ervoor dat je geïntrigeerd bent om te achterhalen wat erachter zit. Verder gaan de hoofdpersonages samen op zoek naar nieuwe inspiratie die ze dichter bij vinden dan verwacht. Het ‘verhaal in het verhaal’ zorgt echter voor de grootste ontroering, want deze zorgt echt voor een kippenvelmomentje dat je het met iemand MOET kunnen delen. ‘

Ik ben Sara Goossens en schrijf sinds 2020 onder het pseudoniem Fiona Gothfield. Nu Nikky geen tijd meer heeft, schrijf ik onder mijn eigen naam. De verhalen die ik heb geschreven, zijn voornamelijk feelgood. Verder heb ik ook aan een nieuw genre van spicy romance gewaagd. De titels waarvan je mij kunt kennen zijn: 'Striemen aan het zwembad', 'Dating Travels', 'Dubbele Boeking', 'Verboden Liefde', 'Liefde in de Efteling', 'Pandora’s Erfenis' en binnenkort ook enkele werken van mijn eigen hand, zonder Nikky. Meer nieuws volgt snel!



Benieuwd naar de boeken uit dit artikel? Bestel de boeken bij o.a. Bol of Bruna of steun de lokale boekhandel! Ook zijn sommige boeken te vinden op Kobo Plus!

Bol AlgemeenBol Algemeen

Hopelijk heb je genoten van deze vijfde dag! Morgen kun je nog veel meer tips vinden op Veronique’s Boekenhoekje. Wil je niks missen? Abonneer dan hieronder!

Op de hoogte blijven?

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op Veronique’s Boekenhoekje? Abonneer je hieronder gratis op mijn blog en ontvang meldingen van nieuwe berichten in je mailbox! Meer weten over privacy? Lees dan hier.


Bedankt lieve auteurs!

Liefs,

Veronique

Dit artikel is niet gesponsord of betaald. Het is mijn eigen enthousiasme. Meer weten over samenwerkingen? Je leest het in de disclaimer.

Dit artikel bevat affiliate links. Koop je via mijn link een artikel (iets anders dan boeken mag ook) dan krijg ik een commissie! Jij merkt er niks van, maar je steunt wel Veronique’s Boekenhoekje. Meer informatie is hier te vinden.

Op zoek naar een proeflezer voor je verhaal? Ook voor korte verhalen of novelles! Meer informatie kun je hier vinden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge