Recensie: Alles is terloops – Saskia Harkema

Van Futuro Uitgevers kreeg ik de roman Alles is terloops van Saskia Harkema. Ik las van Saskia al ‘Blijven of gaan?’ en ik was benieuwd naar deze bijzondere roman met elementen geïnspireerd op het leven van Saskia. In mijn recensie vertel ik je meer. Lees je mee?

Het verhaal van Alles is terloops

Hier gaat ‘Alles is terloops’ over:

Johanna is een ogenschijnlijk succesvolle vrouw die op haar 49ste jaar in een psychiatrische kliniek belandt. Via flashbacks vertelt ze ons over haar leven en komen we te weten hoe ze daar terecht is gekomen. Ze heeft een turbulent leven gehad van reizen, afscheid nemen en opnieuw beginnen.
Na heel veel omzwervingen, hoogte- en dieptepunten en bijzondere ontmoetingen beseft ze dat ze ontworteld is en zich altijd een buitenbeentje heeft gevoeld. Er is een steeds terugkerende vraag in haar leven: wie ben je als je niet opgroeit waar je geboren bent, steeds weggaat, daardoor niet echt een thuis hebt en steeds de vraag krijgt (ongeacht waar je bent) waar je vandaan komt?
Het is een zoektocht om een antwoord op al die vragen te krijgen. Johanna neemt ons mee op haar reis door Colombia, Argentinië en Brazilië totdat ze definitief terugkeert naar Nederland. Ze krijgt de Q-koorts, vecht voor haar gezondheid, raakt bevriend met vluchtelingen en via de puzzelstukjes van haar leven probeert ze haar evenwicht te hervinden. Zal het haar lukken?

Dit boek is een roman geïnspireerd op het leven van de auteur. Via de hoofdpersoon worden alle aspecten die te maken hebben met erbij horen en thuis voelen op een indringende en intieme manier belicht en beschreven.

Mijn mening

‘Alles is terloops’ begint op een mooie manier. De eerste zinnen zetten je aan het nadenken. Het is heel mooi omschreven.

De stijl van Saskia Harkema is hartverwarmend en is ook gegroeid ten opzichte van het boek ‘Blijven of gaan?’ Het is mooi om deze ontwikkeling te zien.

In het boek zijn verschillende tekeningen te vinden. Deze tekeningen zijn een interessante toevoeging. Ze lijken in eerste instantie heel grof, maar ze geven wel een bepaalde sfeer uit het verhaal weer. Het is heel mooi om die combinatie te zien. De hoeveelheid tekeningen is perfect in balans.

Er wordt afgewisseld tussen heden en het verleden. De flashbacks maken het verhaal levendig. Ze zijn duidelijk aangegeven. Hierdoor weet je heel goed waar je bent.

In het begin is het verhaal een beetje negatief. Ik krijg er een negatief gevoel van. Dit komt onder andere door de heftige gebeurtenissen. Uiteindelijk ontvouwt zich een heel mooi verhaal met een goede ontwikkeling van Johanna (hoofdpersoon). Het negatieve gevoel verdwijnt op de achtergrond en er komt licht en positiviteit voor terug.

Het verhaal komt op een mooie manier bij elkaar. Het is rond en af. Ergens geeft het boek je ook hoop.

Alles is terloops is een mooie roman. De stijl van Saskia Harkema is hartverwarmend.

Liefs,

Veronique

*Bedankt voor het boek Futuro Uitgevers!

Je kunt het boek bestellen bij de lokale of online boekhandel!

*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie over recensie-exemplaren vind je hier.
*Dit artikel bevat affiliate links. Meer informatie is hier te vinden.

Gegevens van Alles is terloops

Auteur: Saskia Harkema
Uitgever: Futuro Uitgevers
ISBN paperback: 9789492939494
Prijs paperback: €20,-

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge