Recensie: Blijven of gaan? – Saskia Harkema

Blijven of gaan
Foto is van Futuro Uitgevers

Van Futuro Uitgevers kreeg ik een heel tof boek. Blijven of gaan? van Saskia Harkema lag in mijn digitale brievenbus. In het boek staat een interessant onderwerp centraal. In deze recensie vertel ik je meer over dit boek. Lees je mee?

Het verhaal

“Blijven of gaan?” van Saskia Harkema gaat over oorlog. Oorlog is niet abstract. Achter de gevallen van doden en vluchtelingen gaan mensenlevens schuil. Over een paar van die mensenlevens gaat dit boek. Saskia Harkema ontmoette in 2014 Syrische vrijheidsstrijders. Het was aan de vooravond van de opkomst van IS. Het verhaal gaat over mensen en hun droom van een vrij Syrië. Saskia stelde zichzelf de vraag: “Wat kan ik doen?”

Mijn mening

In het begin is het even wennen aan de schrijfstijl en het duurt even voor ik in het verhaal zit. Daarnaast moet ik wennen aan de opbouw van het verhaal. Het is even onduidelijk hoe het verhaal in elkaar zit.

Het verhaal gaat over een heftig onderwerp en je leert een andere kant van de oorlog kennen. Je wordt meegenomen op de reis van Saskia Harkema. Je leert de mensen kennen en je ziet de ‘menselijke’ kant van de oorlog. Je leert de personen achter de getalletjes kennen. Het is confronterend.

De quotes in het begin van elk hoofdstuk zorgen voor kippenvel en laten je nadenken over je eigen vrijheid, maar ook over de oorlog. “Blijven of gaan?” laat eerlijke verhalen zien van echte mensen. De verhalen zijn heftig en soms doen ze pijn. De eerlijkheid van Saskia Harkema naar zichzelf toe is een mooi gegeven.

Blijven of gaan? toont de menselijke kant van oorlog. Het gaat over echte verhalen van ‘echte’ mensen.

Liefs,

Veronique

*Bedankt Futuro Uitgevers voor het boek!

*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie over recensie-exemplaren vind je hier.
*Dit artikel bevat affiliate links. Meer informatie is hier te vinden.

Dit boek kopen?
Boeken algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge