Recensie: Baantjer 90 – De Cock en moord op stand

De negentigste Baantjer! Wauw! Wat een mijlpaal! Als groot fan van de boeken van Baantjer keek ik uit naar dit negentigste deel. Ik vertel je graag meer over De Cock en moord op stand van Peter Römer. Ik deel ook nog iets over een opgedoken manuscript van A.C. Baantjer met je. Lees je mee?

Let op: normaal benoem ik geen ‘echte’ spoilers, maar nu beschrijf ik op een cryptische manier een toevoeging dat kan leiden tot een spoiler als je de vorige boeken hebt gelezen.

Een oud manuscript…

Bij de eerste druk van deze negentigste editie zit een bijzonder boekje. Het is een manuscript dat is gevonden op de oude computer van A.C. Baantjer!

Het is een leuk verhaal en een typische Baantjer. Jammer dat het niet is afgemaakt. Mijn fantasie nam direct een loopje met me. Er is echter een mogelijkheid om het verhaal af te maken… Een schrijfwedstrijd!

Op de site van Uitgeverij De Fontein kun je meer lezen over de schrijfwedstrijd. Meedoen kan tot 15 maart 2022.

Het verhaal van De Cock en moord op stand

Een moord in het Paleis op de Dam gevolgd door een moord op een antiquair. De Cock en Vledder onderzoeken het verband tussen beide zaken.

Op een ijzig koude ochtend krijgt De Cock de melding dat er een lijk is aangetroffen in het Paleis op de Dam. Een jongeman is neergestoken op klaarlichte dag te midden van de andere bezoekers. De Cock staat voor een raadsel, waarom is de aan lager wal geraakte jonkheer Hugo van Coevorden van het leven beroofd? En waarom uitgerekend op die plek? Het onderzoek loopt al snel vast en een nieuwe moord vraagt de aandacht van De Cock: in een antiquariaat in de Voetboogsteeg is eigenaar Tjerk Somers vermoord aangetroffen tussen de opgestapelde boeken.

De zaken lijken aanvankelijk niet met elkaar te maken te hebben, maar terwijl De Cock en Vledder in de gure winterkou onderzoek doen, komt er langzamerhand toch een verrassend verband naar voren tussen de moorden…

Mijn mening

Dit negentigste deel begint heerlijk. Het is precies zoals het hoort te zijn. Eigenlijk precies wat je van een Baantjer verwacht. Het is warm, authentiek en bijna behagelijk.

Naast het echte Baantjergevoel moest ik wel even wennen aan de moderne communicatiemiddelen. Het voelde een beetje gek om te lezen over social media en smartphones. Ik snap wel dat ook de boeken van Baantjer met de tijd mee moeten gaan. Gelukkig is het nog steeds authentiek en typisch Baantjer.

Er komt een leuk personage terug. Dat vind ik zo leuk! Bij één van de eerdere delen leer je dit personage kennen en vond ik er niks aan, maar nu vond ik het een leuke toevoeging. Dit personage is op een mooie manier gegroeid. Je ziet door de toevoeging van dit personage een menselijkere kant van de ongenaakbare De Cock. (Sorry voor de eventuele spoilers, maar ik wilde dit graag benoemen.)

Dit deel voelde heel vertrouwd. Het verveelt eigenlijk niet en dat is toch knap na negentig delen. Misschien is het voorspelbaar, maar ik vind dat juist de kracht van deze serie. Het karakter van De Cock komt in ‘De Cock en moord op stand’ nog meer naar voren.

Ik heb enorm genoten van dit deel!

De Cock en de moord op stand is vertrouwd, authentiek en behagelijk.

Liefs,

Veronique

Bedankt Uitgeverij De Fontein voor het boek!

Je kunt dit boek bij de lokale boekhandel en o.a. Bol.com bestellen.

*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie over recensie-exemplaren vind je hier.

*Dit artikel bevat affiliate links. Meer informatie is hier te vinden.

Gegevens van De Cock en moord op stand

Auteur: Peter Römer
Uitgever: Uitgeverij De Fontein
ISBN paperback:  9789026152283 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge