Recensie: De cirkel – Dave Eggers

Ik zag de trailer van de film The Circle en besloot om eerst het boek te lezen. Veel verschillende meningen heb ik gehoord over het boek De Cirkel (Nederlandse vertaling): van heel goed tot heel slecht. Het verhaal sprak me aan en ik was benieuwd naar de uitwerking ervan in het boek.

Het verhaal

De hoofdpersoon in het verhaal is Mae Holland. Door haar beste vriendin Annie krijgt ze een baan bij het internetbedrijf De Cirkel. De Cirkel is een combinatie van verschillende social media en Google. Mae komt te werken bij de klantenservice van De Cirkel. Haar vader is ernstig ziek en heeft problemen met de verzekering. Mae leert allerlei mensen kennen. De Cirkel wil dat iedereen alles openbaar maakt en deelt. Ze streven naar afschaffing van de privacy en vergaren veel informatie over hun klanten door middel van verschillende programma’s (‘SeeChange’, ‘PastPerfect’ en ‘SoulSearch’). Uiteindelijk draait het om de voltooiing van de cirkel. Ze willen volledige kennis van elke burger hebben…

Mijn mening

Tijdens het lezen wist ik niet wat ik ervan moest vinden en ook naar het lezen bleef dit gevoel hangen. Het verhaal is erg interessant en goed bedacht. De technologische snufjes vond ik fantastisch. Sommige idee├źn van De Cirkel vond ik goed en bij anderen dacht ik: “Ho! Gaat te ver!” Dave Eggers schetst een schrikbarend beeld van onze privacy en onze toekomst. Dat zette me aan het denken over mijn eigen privacy en social media gebruik. Ik snapte niet waar de schrijver naar toe wilde met zijn verhaal. De schrijfstijl was niet fijn en het verhaal vond ik moeilijk te lezen. Dit maakte het een frustrerend verhaal. Sommige tijdssprongen vond ik raar en vaag. Daarnaast ergerde ik me aan Mae. Ik wilde haar graag door elkaar schudden en haar laten zien waar ze mee bezig is. Tegen het einde raakte ik de draad kwijt en die heb ik niet meer gevonden. De cirkel werd bij mij niet meer rond.

De film ga ik zeker nog kijken, want misschien is de film beter dan het boek? We zullen zien.

Wat vond jij van het boek? Heb je de film gezien?

Liefs,

Veronique

*Meer informatie over recensies is hier te vinden.
*Dit artikel bevat affiliate links. Meer informatie is hier te vinden.

Boek kopen?
Boeken algemeen

12 Replies to “Recensie: De cirkel – Dave Eggers”

  1. Ik heb dit boek ook gelezen en ik vond het een vreemd boek. Het was echt niet slecht, maar toen het uit was bleef ik ook met een raar gevoel achter. De film heb ik nog niet gezien en ik denk ook niet dat ik die ga kijken.

  2. Ik las het boek in 2014 en vond het na alle aanbevelingen ook wel enigszins tegenvallen. Mijn recensie staat onder je bericht op de FB-pagina van De Perfecte Buren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge