Recensie: De Schaduwbokser – Johan Zonnenberg

De schaduwbokser

Van Futuro Uitgevers mocht ik het boek De Schaduwbokser van Johan Zonnenberg lezen. Ik had het boek al vaker voorbij zien komen en de cover fascineerde me. Staat op de cover een zebrapad of is het een trap? Het past allebei bij het verhaal.

Het verhaal

Het verhaal wordt verteld door Victor. Hij is dertig jaar en geboortefotograaf. Hij kijkt terug op zijn leven en gaat terug naar het beginpunt. Zijn relatie met Amy is over en uit wanhoop gaat hij daten. Hij denkt terug aan zijn vriendschap met Rolf en Maarten. Als rode draad door zijn leven loopt het conflict met zijn moeder. Zijn moeder is dementerend en woont in een verzorgingstehuis. Hij gaat elke week bij haar op bezoek en dat zet zijn herinneringen op scherp. Het geeft hem ook de mogelijkheid om zijn verleden te verkennen…

Mijn mening

De flaptekst was heel uitgebreid en had ook korter gekund. Uiteindelijk heb ik toch genoten van het boek. De schrijfstijl van Johan Zonnenberg is genieten. Sommige zinnen waren bijna poëtisch en er worden prachtige metaforen gebruikt. De schrijfstijl is heel beeldend.

Tijdens het lezen kijk je met Victor terug op zijn leven. De titel is perfect gekozen en de cover past bij het verhaal en de titel. Het verhaal voelt bijna melancholisch aan, maar het verhaal is niet zwaar. Er is een juiste dosering van humor en pijn. Het boek deed me lachen, maar ook huilen.

De mooie momenten kwamen onverwachts en waren heel goed beschreven. Johan speelt in op je gevoel. Door het einde was ik geraakt. Tranen rolden over mijn wangen en De Schaduwbokser bleef nog even in mijn gedachten spelen.

De Schaduwbokser liet me huilen, maar ook lachen.

Liefs,

Veronique

*Bedankt Futuro Uitgevers voor het boek!

*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie is hier te vinden.

4 Replies to “Recensie: De Schaduwbokser – Johan Zonnenberg”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge