Recensie: De Stier – Mascha Gesthuizen

In 2018 las ik ‘Halverwege het einde’ van Mascha Gesthuizen. De Stier is haar nieuwste roman en in mijn recensie vertel ik je meer over dit aangrijpende verhaal. Lees je mee?

Het verhaal van De Stier

Hier gaat ‘De Stier’ over:

De boerderij ligt afgelegen. Wat zich daar afspeelt kan niemand vermoeden. Bart en Joris groeien op met hun ouders op de boerderij. Er moet hard gewerkt worden, de verwachtingen zijn hoog. Een biertje kan de druk af en toe verlichten. Terwijl vader het gedrag van zijn jongens probeert te begrijpen door dat van zijn koeien te observeren, verkeert moeder voortdurend in tweestrijd; moet ze volgens de huwelijkse wetten haar echtgenoot steunen of moet ze haar kinderen in bescherming nemen tegen hun vaders wreedheid? De jongens zijn er voor elkaar, tot Barts vriendin Olivia bij hem intrekt. Liefde en pijn. Vriendschap, drank, het koude water. Hoe blijf je overeind als niemand je helpt? Hoe ontwijk je het gevaar, als je het niet aan ziet komen? In ‘De stier’ gaat het om leven en overleven. Een dynamisch boek vol verrassende wendingen.

Mijn mening

‘De Stier’ is een heel heftig verhaal. Een waarschuwing vooraf is misschien gewenst. Het verhaal kan namelijk triggers bevatten.

Het is een intens verhaal met veel verschillende emoties. Soms maakte het me een tikkeltje misselijk. Het is bijzonder dat een verhaal dit kan oproepen. Er waren een aantal opmerkingen, over bijvoorbeeld vrouwen, waarvan ik dacht: ‘Dit kan ik slecht hebben.’ Hierdoor kreeg ik het verhaal soms een negatieve toon.

De stijl van Mascha Gesthuizen is verbeterd ten opzichte van het eerste boek. Het loopt wat lekkerder. Ik vind het altijd mooi om groei te zien bij auteurs.

Aaltje (moeder) is niet mijn favoriete persoon. Ze is een naïeve meid en daarom wilde ik haar soms door elkaar schudden. De personages zijn wel goed uitgewerkt. Je kunt van ze gaan houden of ze enorm haten. Er zitten verschillende lagen en dat maakt het een dynamisch geheel.

Soms miste ik de rode draad. Ik wist even niet zo goed waar het verhaal naar toe zou gaan. ‘De Stier’ is wel een verhaal dat aan je blijft plakken. Het is prikkelend, maar pittig. Je moet hier wel bestand tegen zijn.

Ik vind het knap hoe Mascha Gesthuizen dit verhaal vorm heeft gegeven. Het is een indrukwekkende roman.

De Stier is een pittig, maar indrukwekkend verhaal.

Liefs,

Veronique

*Bedankt Futuro Uitgevers voor het boek!

Je kunt dit boek bij de lokale boekhandel en o.a. Bol.com bestellen.

*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie over recensie-exemplaren vind je hier.

*Dit artikel bevat affiliate links. Meer informatie is hier te vinden.

Gegevens van De Stier

Auteur: Mascha Gesthuizen
Uitgever: Futuro Uitgevers
ISBN paperback: 9789492939630 
ISBN e-book: 9789492939692 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge