Recensie: De verloren dromen van Valeria – Aline van Wijnen


Soms lees ik een verhaal, ben ik zo onder de indruk en kan ik geen woorden vinden om het te beschrijven. De verloren dromen van Valeria van Aline van Wijnen is zo’n boek. Ik ga mijn best om uit te leggen waarom ik hem zo goed vond. Lees je mee?

Het verhaal van De Verloren dromen van Valeria

Een ontroerend liefdesverhaal tegen de achtergrond van de Russische Revolutie en de nasleep daarvan. Door het lot komt Valeria voor een onmogelijke keuze te staan, maar welk pad is juist?

Petrograd, 1914. De jonge gravin Valeria Vygotski maakt zich op voor een societybal. Ze is al jaren verliefd op vorst Vladimir Zabolotski en die liefde is wederzijds. Doordat er een wereldoorlog is begonnen, moet hij zijn dienstplicht vervullen voordat ze zich kunnen verloven. Na enkele zware oorlogsjaren en de daaropvolgende communistische revolutie worden Valeria’s brieven echter niet meer beantwoord en na verloop van tijd is er ook van Valeria en haar familie geen spoor meer te bekennen. Wat is er met haar gebeurd en zullen de twee geliefden elkaar ooit weerzien?

Amsterdam, 2019. Journaliste Tara is teleurgesteld in haar werk en ook haar relatie met de getrouwde Xavier vindt ze niet iets om trots op te zijn. Wanneer ze de expositie ‘Juwelen!’ bezoekt, valt haar oog op de baljurk van gravin Vygotski. Wie was deze vrouw en wat is er van haar geworden? Die vraag laat Tara niet meer los en ze besluit naar Sint-Petersburg te reizen om onderzoek te doen. Dat dit uitgerekend de stad is waar haar moeder woont, speelt ook een rol bij haar fascinatie. Terwijl Tara zich laat meeslepen door het intrigerende verhaal van twee mensen in de maalstroom van de geschiedenis, gaat ze ook heel anders naar haar eigen levensverhaal kijken.

Mijn mening

‘De verloren dromen van Valeria’ is zo’n verhaal dat nog even bij je blijft. Het is een verhaal dat grote indruk op me maakte en eigenlijk kan geen woorden vinden om te beschrijven hoe goed ik dit verhaal vond. Ik heb zo genoten van de stijl, de verhaallijnen, de geschiedenis die een mooie rol speelt en de personages die je hart verwarmen. Het is zo’n doordachte roman.

De titel is goed gevonden en heeft een melancholisch randje. De cover vind ik mooi en past bij de sfeer in het verhaal. Aline van Wijnen heeft een fijne stijl. Het is warm en vanaf de eerste pagina pakt ze je in. Je springt tussen het heden en het verleden. Dit gaat op zo’n natuurlijke manier. Je bent benieuwd hoe het verhaal gaat lopen. De personages zijn menselijk.

Ik heb mezelf verloren in dit verhaal. Het is prachtig, maar tegelijkertijd ook schrijnend. Het is hartverscheurend en emotioneel. Ik houd van geschiedenis. En dat komt in dit verhaal mooi tot uiting. Ik waande me in de tijd van de Russische Revolutie en de Eerste Wereldoorlog.

Misschien heb ik toch woorden gevonden om dit boek te beschrijven. Het is gewoon waanzinnig goed! Zoek je nog een mooie historische roman? Lees dan deze!

De verloren dromen van Valeria is waanzinnig goed!

Benieuwd naar dit boek? Koop dit boek dan via Bol.comBookspot of Bruna of steun de lokale boekhandel!

Op de hoogte blijven?

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op Veronique’s Boekenhoekje? Abonneer je hieronder gratis op mijn blog en ontvang meldingen van nieuwe berichten in je mailbox! Meer weten over privacy? Lees dan hier.


Liefs,

Veronique

Bedankt Uitgeverij Boekerij voor het boek!

*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie over recensie-exemplaren vind je hier.

*Dit artikel bevat affiliate links. Meer informatie is hier te vinden.

Gegevens van De verloren dromen van Valeria

Auteur: Aline van Wijnen
ISBN e-book: 9789402319088
ISBN paperback: 9789022595794 

Op zoek naar een proeflezer en/of meelezer voor je manuscript? Ook voor korte verhalen of novelles! Meer informatie kun je hier vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge