Recensie: De vluchteling uit Damascus – Key Tengeler

Vandaag vertel ik je graag meer over een historische novelle. Ik las De vluchteling uit Damascus van Key Tengeler. Ik genoot enorm van deze novelle. Lees en doe je mee?

Het verhaal van De vluchteling uit Damascus

Hier gaat ‘De vluchteling uit Damascus’ over:

In één bloedige nacht raakt de jonge prins Abd al-Rahman alles kwijt: zijn thuis in Damascus, zijn gehele familie en zijn toekomst aan het hof van het Umayyaadse Rijk. Hij slaat op de vlucht, met alleen zijn kleine broertje en zijn trouwe dienaar aan zijn zijde. Daarna lijkt Abd al-Rahman uit de geschiedenisboeken te verdwijnen. Tot hij zes jaar later opduikt in al-Andalus, aan de andere kant van de Middellandse Zee, machtiger dan ooit tevoren. Hoe wist de jonge prins aan zijn vijanden te ontkomen? Welke gevaren moest hij doorstaan? En wat dreef hem naar al-Andalus? In deze novelle vult Key Tengeler, historicus en co-auteur van de verhalenbundel Korte verhalen uit de Oudheid, de gaten in de geschiedenis op. Het blijkt een verhaal van een onmogelijke vlucht, een brandend verlangen naar wraak en een heilige wens om de familie-eer van de Umayyaden te herstellen.

Mijn mening

De cover van ‘De vluchteling uit Damascus’ is ingetogen. Ik weet niet of hij mij direct zou opvallen in een boekhandel.

In het begin van het boek staat een landkaart. Dit vond ik een handige toevoeging. Tijdens het lezen bladerde ik regelmatig terug om even op te zoeken waar een plek lag. Het geeft je houvast tijdens het lezen.

De namen en de Arabische termen zijn even wennen. Toch heb je snel door hoe het zit en wie wie is. Het begin is hartverscheurend en het maakt je nieuwsgierig naar de rest van het verhaal. Hoe kan iemand, die dit meemaakt, er nog bovenop komen? Dit begin zet je op scherp. Het zorgt voor een bepaalde verwachting. De rest van het verhaal is spannend.

De prins Abd al-Rahman is een intrigerende hoofdpersoon. Je leert hem voor je gevoel echter niet goed kennen. Soms vang je een interessante glimp van zijn karakter op, maar daar blijft het bij.

De combinatie tussen fictie en non-fictie vind ik een interessante combinatie. De gebeurtenissen zijn echt gebeurd, maar de invulling van bijvoorbeeld gevoelens en gesprekken komen van de schrijver af. Aan het einde van het verhaal staat ook een uitleg over wat ‘echt’ is en wat niet. Deze disclaimer geeft het verhaal extra glans. De schrijver pretendeert niet dat zijn verhaal helemaal waar is.

In deze historische novelle wordt een geschiedenis belicht, waar ik nog niet zoveel van afwist. Het was een mooie kennismaking met dit stukje geschiedenis.

In De vluchteling uit Damascus worden fictie en non-fictie op een mooie manier met elkaar verweven.

Veel plezier!

Liefs,

Veronique

*Bedankt Historische verhalen voor het boek!

*Je kunt het boek online kopen.

*Dit artikel bevat affiliate links. Meer informatie is hier te vinden.

Gegevens van De vluchteling uit Damascus

Auteur: Key Tengeler
Uitgever: Historische Verhalen
ISBN paperback: 9789082642698 
Prijs paperback: €14,50

12 Replies to “Recensie: De vluchteling uit Damascus – Key Tengeler”

  1. Dat lijkt mij een heel interessant boek loot er graag voor mee.
    Een stukje geschiedenis vind ik altijd heel mooi.

  2. Sinds kort ben ik helemaal weg van geschiedenis! Daarom lijkt het me een super leuke aanvulling op mijn nog lege collectie!

  3. Geweldig, hij staat op mijn lijstje dus zou heel mooi zijn als ik hem win.
    Ik doe dus heel graag mee.

Comments are closed.