Recensie: Donkere spiegel – Barton Gellman

kere spiegel

Toen ik het persbericht van Donkere spiegel van Barton Gellman zag, was ik direct nieuwsgierig. De ondertitel ‘Edward Snowden en de afluisterstaat‘ prikkelde mijn enthousiasme nog meer. In mijn recensie vertel ik je meer over dit non-fictie boek. Lees je mee?

Het verhaal van Donkere spiegel

Dit staat op de achterkant van ‘Donkere spiegel’:

In 2013 werd een klein groepje journalisten door Edward Snowden benaderd voor wat zou uitgroeien tot een van de grootste klokkenluiderschandalen in de geschiedenis. Duizenden geheime NSA-documenten over wereldwijde spionageactiviteiten belandden via deze verslaggevers op straat. Barton Gellman was een van hen.

Maar voor Gellman waren Snowden en zijn gelekte documenten slechts het begin. Jarenlang werkte hij als onderzoeksjournalist voor The Washington Post en via die weg verkreeg hij bronnen in de hoogste regionen van de Amerikaanse veiligheidsdiensten en technologiesector. Gellman zette zijn onderzoek naar de Amerikaanse controlestaat voort en in Donkere spiegel onthult hij de verontrustende en schrikwekkende activiteiten die zich achter de schermen afspelen.

Gellman belandt midden in de wereld van de spionage en zijn persvrijheid wordt tijdens zijn speurwerk hevig onder druk gezet. Buitenlandse inlichtingendiensten proberen zijn documenten te verkrijgen, hij wordt gehackt en bedolven onder malware, en doortrapte bedriegers benaderen hem met vervalste documenten om zijn werk in diskrediet te brengen. Donkere spiegel is bloedstollend van begin tot eind en Gellman biedt een zorgwekkende inkijk in de moderne controlestaat en de complicaties en impact van Snowdens onthullingen.

Mijn mening

De flaptekst maakt me nieuwsgierig naar dit boek. De cover is interessant, maar in eerste instantie las ik de titel verkeerd (Donkere spiegel en de afluisterstaat). Het gezicht van Snowden vind ik heel tof gedaan. De cover valt vanwege zijn ontwerp wel op in de winkel of online.

In het begin deed het boek me denken aan de film ‘All the President’s Men’ en het Watergateschandaal.

De inleiding van ‘Donkere spiegel’ is heel duidelijk. Je weet precies wat je kunt verwachten. Barton Gellman heeft een duidelijke, fijne stijl. In dit boek komt dat goed tot uitdrukking.

Er staat ontzettend veel informatie in het boek. In het begin moest ik wennen aan alle afkortingen van alle veiligheidsdiensten en wat ze precies doen. De hoofdstukken zijn groot, maar Barton Gellman presenteert de informatie op een overzichtelijke manier. Hij legt bepaalde zaken extra uit en daardoor blijft het overzichtelijk.

Naast de beschrijvingen en informatie vertelt Barton Gellman soms ook over zijn persoonlijke gevoelens. Hij deelt bepaalde emoties en twijfels met je. Dit maakt het verhaal interessanter.

Ben je geïnteresseerd in klokkenluidersschandalen en spionage? Dan is dit boek zeker een aanrader! Het geeft een mooi kijkje achter de schermen bij Barton Gellman en het verhaal rondom Edward Snowden.

Donkere spiegel geeft een mooi kijkje achter de schermen van de zaak rondom Snowden.

Liefs,

Veronique

*Bedankt Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum voor het boek!

Je kunt het boek boek in de lokale boekhandel of online kopen!

*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie over recensie-exemplaren vind je hier.
*Dit artikel bevat affiliate links. Meer informatie is hier te vinden.

Gegevens van Donkere spiegel

Auteur: Barton Gellman
Uitgever: Unieboek | Het Spectrum
ISBN ebook: 9789000338566 
Prijs ebook: €14,99
ISBN paperback: 9789000338559 
Prijs paperback: €32,50

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge