Recensie: Een voltooid leven – Annerieke de Vries

Een voltooid leven

Van Futuro Uitgevers kreeg ik het boek Een voltooid leven van Annerieke de Vries. Ik zag hem al vaker op social media en de bijzondere cover vond ik interessant. In deze recensie vertel ik je meer! Lees je mee?

Het verhaal van Een voltooid leven

‘Een voltooid leven’ gaat over Doortje. Ze is een alleenstaande 78-jarige vrouw. Wanneer ze hoort dat ze ongeneeslijk ziek is, dan schrikt ze. Er zijn namelijk nog onverwerkte gebeurtenissen die ze onder ogen moet zien. Ze gaat de strijd tegen haar ziekte aan om tijd te rekken. Al snel blijft er van haar zelfstandigheid weinig over: ze krijgt thuiszorg en haar dochters verlenen, naast hun drukke baan, mantelzorg. Doortje voelt zich schuldig tegenover haar kinderen. Kleindochter Sterre heeft het moeilijk met de laatste levensfase van haar oma. Zal zij de levenslessen van haar oma zien en ze gaan naleven?

Mijn mening

‘Een voltooid leven’ heeft een bijzondere cover en ik was nieuwsgierig naar het verband met het verhaal. Dat verband is trouwens een bijzondere!

In het begin dacht ik: “dit wordt zo’n vermoeiend, zwaar boek…”, maar dat is niet zo! Het is juist een heel mooi verhaal over een (bijna) voltooid leven. Doordat je leest vanuit Doortje wordt het verhaal interessant. Het is origineel en bijzonder. Daarnaast lees je vanuit de kleindochter Sterre, maar dat had voor mij niet gehoeven. Ik had genoeg aan het perspectief van Doortje.

Annerieke de Vries heeft een hele goede schrijfstijl. Je wordt direct meegenomen in het verhaal. Het is vlot geschreven. Er stond nogal wat tekst op de achterkant van het boek. Daarom heb ik mijn samenvatting ingekort. Ik wilde namelijk niks prijsgeven van het verhaal.

‘Een voltooid leven’ is een heel mooi verhaal. De tranen liepen soms over mijn wangen, maar soms moest ik ook lachen. Dit boek laat heel mooi het sterfproces van iemand zien en ik denk dat dit veel mensen zou kunnen helpen.

In het verhaal sluimert het verdriet op de achtergrond. Op de voorgrond staat juist plezier hebben en genieten van het leven. Het verhaal draait niet om de ziekte, maar om het leven leven.

Een voltooid leven gaat niet over een ongeneeslijke ziekte, maar het gaat over het leven leven, genieten en plezier hebben.


Liefs,

Veronique

*Bedankt Futuro Uitgevers voor het boek!

*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie over recensie-exemplaren vind je hier.
*Dit artikel bevat affiliate links. Meer informatie is hier te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge