Recensie: Het bal der gekken – Victoria Mas

Je merkt dat ik soms zoooo enthousiast ben over een boek en ik kan dan bijna niet wachten om hem met je te delen. De roman Het bal der gekken van Victoria Mas valt ook in deze categorie. Ik was al verliefd op de cover, maar nu ben ik ook verliefd op het verhaal. Zo, deze inleiding is nu wel lang genoeg, laat ik je maar snel alles vertellen over deze mooierd! Lees je mee?

Het verhaal van Het bal der gekken

Hier gaat ‘Het bal der gekken’ over:

Parijs, 1885. Ieder jaar wordt er een Bal der Gekken georganiseerd, waar heel Parijs voor uitloopt. Verdeeld over twee zalen – aan de ene kant de idioten en aan de andere kant de hysterici, de depressieven en de maniakken – mag Parijs een avond deel uitmaken van het laatste experiment van dokter Charcot.

Aan de hand van vier vrouwenlevens worden we meegezogen in de beklemmende realiteit waar de bewoners van ziekenhuis Salpêtrière dagelijks mee worstelen. Maar zijn ze wel gek, of heeft de maatschappij hen als gek bestempeld om van hen af te zijn? En komen ze er ooit nog uit?

Mijn mening

Toen ik de cover van ‘Het bal der gekken’ zag, was ik direct verkocht. Wat is deze cover waanzinnig mooi! De kleuren en het patroon zijn zo tof samen. Even een leuk detail: de cover van de originele Franse editie is zwart en een tikkeltje saai vind ik.

Het verhaal speelt zich af in Hôpital de la Salpêtrière in Parijs. Het is een plek waar gek of hysterisch verklaarde vrouwen behandeld werden. Zijn deze vrouwen echt gek of heeft de maatschappij de vrouwen als dusdanig bestempeld om van ze af te zijn? Dit gegeven speelt een belangrijke rol in het verhaal. In 1885 is iedereen in de ban van de openbare hypnosesessies van dokter Charcot. Dit laatste vond ik bizar en een beetje luguber. Het waargebeurde aspect van dit verhaal maakte het zo indrukwekkend.

Het begin van ‘Het bal der gekken’ maakte me een beetje misselijk. Het komt zo enorm binnen en zet de toon voor de rest van het verhaal. Ik had het gevoel dat dit verhaal verteld moest worden.

Geneviève is de hoofdzuster in La Salpêtrière. Na het verlies van haar zusje heeft ze geen vertrouwen meer in haar geloof en ze heeft alle hoop gevestigd op dokter Charcot en zijn nieuwe wetenschap. Ze is een star mens, maar langzaam ontdooit ze. Je snapt waarom ze zo is. Eugénie is een interessant personage. Ze is slim en zorgt voor opschudding in La Salpêtrière. Ze trapt tegen alles aan en er is iets bijzonders aan haar. Je moet hier wel van houden, maar ik vond het een bijzondere toevoeging. Er zitten nog een aantal personages in het verhaal en ze zullen je raken.

De stijl van Victoria Mas is vlak en recht door zee. Het is intrigerend om te zien hoe makkelijk ze je meeneemt. Het is bijna adembenemend. Door de vlakte van haar stijl komt het verhaal nog meer binnen.

‘Het bal der gekken’ is gebaseerd op waargebeurde feiten. Dit maakt het indrukwekkend. Het is ergens schokkend dat er een bal werd georganiseerd en dat de patiënten een soort attractie waren. Daarnaast snijdt Victoria Mas onderwerpen als seksisme aan. Het heeft niet de boventoon, maar het is genoeg aanwezig om je te laten nadenken.

Ik heb enorm genoten van ‘Het bal der gekken’. Het verhaal heeft mijn hart gestolen.

Liefs,

Veronique

*Bedankt Unieboek Het Spectrum voor het boek!

Je kunt dit boek o.a. bij de lokale boekhandel, Bol.com bestellen.

*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie over recensie-exemplaren vind je hier.
*Dit artikel bevat affiliate links. Meer informatie is hier te vinden.

Gegevens van Het bal der gekken

Auteur: Victoria Mas
Uitgever: Unieboek Het Spectrum
ISBN hardcover: 9789000376865 
ISBN e-book: 9789000376872 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge