Recensie: Ik weet niet wat ik zeggen moet – Rob Bruntink & Mariska Overman

Van Rob Bruntink en Mariska Overman kreeg ik het boek Ik weet niet wat ik zeggen moet. Een heel bijzonder boek met een mooi, maar belangrijk thema. Hoe praat je over dood, verlies en rouw? Ik heb over dit boek een tijdje gedaan, omdat het soms heel dichtbij kwam. Het raakte me. Ik ga je snel meer vertellen over dit speciale boek. Lees je mee?

Het verhaal van Ik weet niet wat ik zeggen moet

Een gids voor praktische tips voor ongemakkelijke en ingewikkelde gesprekken over rouw en verlies

Ervaringen met dood, verlies en rouw roepen al snel ongemak op. Als een collega ernstig ziek is, een vader op de school van je kind is overleden, of als je hoort dat die vriendin van vroeger niet lang meer te leven heeft. Wat zeg je dan? ‘Ik weet niet wat ik zeggen moet…’ helpt je op weg om het gesprek toch aan te gaan of een troostende schouder te bieden. Daarnaast geeft het ook handreikingen hoe je met je eigen partner of ouders over de laatste levensfase kan praten. Dit boek biedt praktische tips en slimme handvatten om de juiste woorden te vinden en er op het cruciale moment voor de ander te zijn.

Mijn mening

‘Ik weet niet wat ik zeggen moet’ begint heel persoonlijk. Het is een non-fictieboek, maar het is niet de typische non-fictie. Het is persoonlijk, betrokken en dat met informatieve, praktische stukken gecombineerd. Vooral voor dit onderwerp (rouw, dood, verlies) werkt dit heel goed.

Het boek begint persoonlijk en als lezer ben je direct betrokken. Het was wel een boek waar je tegenop kunt zien. Dit komt misschien ook door het onderwerp. We zijn misschien niet gewend om open over dood, rouw en verlies te praten, maar we krijgen er wel allemaal mee te maken. Tijdens het lezen raakten de woorden me. Daarom duurde het wat langer voor ik deze recensie kon en wilde schrijven. Rob Bruntink en Mariska Overman geven zo’n eerlijke en open inkijkje in deze onderwerpen. Dat raakte me.

De inleiding is naast persoonlijk ook heel duidelijk. Je weet wat je kunt verwachten. De onderwerpen zijn pittig en intens. Het laat je nadenken. De disclaimer in het begin is heel goed.

De cover is geweldig. Het is niet grauw, zwart of donker. Het is juist heel aansprekend. En dat is ook wat Rob en Mariska voor ogen hebben, denk ik. De stijl is heel fijn, makkelijk en toegankelijk. Daarnaast is het een ontzettend praktisch boek. Je krijgt genoeg tips en handreikingen om er zelf mee aan de slag te gaan.

Dit boek overweldigde me soms en soms vond ik het heel intens. Het deed me denken aan mijn eigen verliezen, maar ook aan het verdriet van anderen. Ik ben blij dat ik dit boek mocht lezen. Het is een onderwerp waar ik niet graag over praat, maar het is goed om er wel over na te denken.

Ik weet niet wat ik zeggen moet is een mooi, toegankelijk, open en eerlijk verhaal. Het is praktisch!

Liefs,

Veronique

*Bedankt Rob Bruntink, Mariska Overman en uitgeverij Ten Have voor het boek.

Je kunt dit boek bij de lokale boekhandel en o.a. Bol.com bestellen.

*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie over recensie-exemplaren vind je hier.

*Dit artikel bevat affiliate links. Meer informatie is hier te vinden.

Gegevens van Ik weet niet wat ik zeggen moet

Auteur: Rob Bruntink, Mariska Overman
Uitgever: Ten Have
ISBN paperback:  9789025908997 
ISBN e-book: 9789025909000 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge