Recensie: Lale Gül – Ik ga leven

Ik had al veel gehoord over Ik ga leven van Lale Gül en toen Uitgeverij Prometheus vroeg of ik mee wilde doen aan de blogtour van dit boek was ik direct enthousiast. Ik was ontzettend nieuwsgierig naar dit boek. In mijn recensie ga ik je vertellen of mijn verwachtingen werden waargemaakt. Lees je mee?

Het verhaal van Ik ga leven

Hier gaat ‘Ik ga leven’ over:

‘Muziek mag niet, daten is verboden, het hebben van vrienden van het andere geslacht is onwettig, je leuk kleden en opmaken is ongepast, ’s avonds buiten zijn is niet geoorloofd, “vieze, immorele” films en series kijken is onaanvaardbaar (en dan bedoel ik geen porno, gewoon een film waarin wordt gezoend), het vieren van verjaardagen of andere heidense feestdagen mag niet, werken met mannen kan niet en ook uitgaan en feesten op festivals is verboden.’

Opgroeien in een streng islamitisch gezin betekent voor Büsra dingen stiekem doen. Stiekem make-up en sieraden dragen, laat thuiskomen, met jongens afspreken en alcohol serveren in een restaurant. Maar het betekent vooral: voortdurend vragen stellen. ‘Moet ik leven als een kamerplant? Moet ik in een huwelijk treden waar alle seks uit is geramd nog voordat het begonnen is, omdat mijn verwekkers een volstrekt humorloze, bloedeloze en Koranvaste lul voor mij hebben uitgekozen? En dan veranderen in een broedkip zoals alle vrouwen om me heen? En de rest van mijn bestaan op die manier slijten? Is dat waarvoor ik leef? Is God dan blij met mijn tragedie?’ In een ongekend eerlijk relaas onderzoekt Büsra met veel humor de grenzen van haar geloof en de gemeenschap waar ze in opgroeit. Als er iemand geen blad voor de mond neemt, is het Büsra wel. 

Lale Gül (1997, Kolenkitbuurt, Amsterdam) studeert Nederlands aan de VU. Tot haar zeventiende ging ze in het weekend naar een Koranschool van Stichting Milli Görüş. In haar autobiografische debuutroman Ik ga leven betwist ze alles wat ze daar geleerd heeft en meer.

Mijn mening

De cover van ‘Ik ga leven’ is een opvallende. Lale Gül staat zelf op de cover en dat vind ik altijd gewaagd. Je moet het maar durven, zelf op de cover van je boek staan. De titel is goed uitgekozen en hij pakt je meteen. Het dekt ook de lading van het verhaal van Büsra.

Het opvallendste aan deze debuutroman is de stijl van Lale Gül. Het zijn lange zinnen waarin Lale veel zegt. Je moet hiervan houden, maar ik vond het soms te. Het kwam daardoor soms arrogant op me over. Daarnaast lijkt het alsof er wisselingen van stijlen zijn. Soms is het elegant met mooie woorden, maar soms is het rauw, puur en grof. Er lijkt geen rode draad te zijn.

Door de stijl en de lange zinnen heeft het verhaal me niet direct en het duurt vrij lang voor ik in het verhaal zit. Sommige stukken zijn heel mooi en daar heb ik echt van genoten. Andere stukken zijn vrij lang en daar raakte ik soms de draad kwijt. Ik wist dan niet waar het heen zou gaan.

De verwachtingen van dit boek waren hooggespannen. Op sommige vlakken heeft het verhaal me gegrepen en was ik positief verrast, zoals de achterliggende boodschap en sommige delen van het verhaal. Maar op andere vlakken ben ik een beetje teleurgesteld, zoals de stijl.

De openheid van Lale Gül vind ik bewonderenswaardig. Je moet het lef maar hebben om een boekje open te doen. Ik heb daar respect voor. Ik vind het knap dat je durft je verhaal te vertellen en je kwetsbaar durft op te stellen.

De achterliggende boodschap van ‘Ik ga leven’ vind ik wel heel mooi.

Ik ga niet oordelen over de inhoud van het verhaal. Ik voel me niet de persoon om te oordelen over een religie of hoe bepaalde zaken gegaan zijn. Misschien zou ik dat wel moeten doen, maar ik voel me daar niet goed bij.

Respect voor de openheid van Lale Gül in Ik ga leven.

Blogtour Ik ga leven

Deze recensie is onderdeel van de blogtour van ‘Ik ga leven’. Deze leuke bloggers en Instagrammers doen ook mee:

Liefs,

Veronique

*Bedankt Uitgeverij Prometheus voor het boek en de leuke blogtour!

Steun de lokale boekhandel en bestel je boek daar!

*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie over recensie-exemplaren vind je hier.

*Dit artikel bevat affiliate links. Meer informatie is hier te vinden.

Gegevens van ik ga leven

Auteur: Lale Gül
Uitgever: Uitgeverij Prometheus
ISBN ebook: 9789044646887 
ISBN paperback: 9789044646870 

One Reply to “Recensie: Lale Gül – Ik ga leven”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge