Recensie: Leegland – Marjan Brouwers

De cover van Leegland van Marjan Brouwers viel me op vanwege het grafische karakter. Het is zo tof! Ik ga je snel meer vertellen over deze dystopische roman. Lees je mee?

Het verhaal van Leegland

Hier gaat ‘Leegland’ over:

De coronacrisis was nog maar het begin. Daarna volgden een nog erger virus en een klimaatoorlog. Van het land dat ooit Nederland was, zijn nog enkele gebieden over. Zo woont er een elite in de Enclave Amersfoort-aan-Zee. Als je je daar niet aan de regels houdt, word je verbannen naar Fort Zwolle. Dan zijn er ook nog de rebellen uit Amsterdam, de angst van elk konvooi. Maar in het lege land boven Zwolle gloort de hoop op een ander leven. Dit verhaal volgt de ontsnapping van een veroordeelde soldate die samen met de in een laboratorium ontworpen zoon van een doorgedraaide arts de vrijheid zoekt. Blijven ze de achtervolgers voor? Lukt het hen om Leegland te bereiken? Je begint met de beste bedoeling aan iets, maar als het ontspoort kun je moeilijk terug. Uiteindelijk draait het in deze roman om de vraag: wie kun je vertrouwen en wie niet?

Mijn mening

De cover van ‘Leegland’ is er eentje om bij stil te staan. Hij is grafisch zo enorm sterk. In de boekhandel en online zal hij direct je aandacht trekken.

Het begin van dit verhaal is intens te noemen. Je zit direct in het verhaal, maar je hebt nog geen idee hoe je dit stukje moet inpassen in het verhaal.

Dit verhaal past in het genre dystopische roman. Dystopie is het tegenovergesteld van utopie. Het betekent dat er een (denkbeeldige) samenleving is met alleen maar akelige kenmerken. Je wilt hier beslis niet in leven. Dit genre past zo goed bij dit verhaal. De situatie in ‘Leegland’ is eentje waar je beslist niet wilt wonen. Het laat je nadenken over hoe Nederland er over jaren uit gaat zien.

Wat me vooral opviel, was de barbaarsheid. Wat naar als Nederland zo zou worden! Marjan Brouwers schuwt geweld niet. Het is gedurfd, vind ik. Ik werd soms een beetje misselijk van het brute geweld.

De personages zijn goed uitgewerkt, maar kunnen nog verder worden uitgediept in een vervolgdeel. Ze maken een realistische groei door.

De spanning wordt opgebouwd en het verhaal krijgt steeds meer vaart. De ontknoping is goed en ik ben benieuwd naar hoe het verder gaat. Het is een verhaal dat je na het lezen nog laat nadenken.

Leegland is een dystopische roman die je nog lang laat nadenken!

Liefs,

Veronique

*Bedankt Uitgeverij Passage voor het boek!

Je kunt dit boek bij de lokale boekhandel, Bol.com bestellen.

*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie over recensie-exemplaren vind je hier.

*Dit artikel bevat affiliate links. Meer informatie is hier te vinden.

Gegevens van Leegland

Auteur: Marjan Brouwers
Uitgever: Uitgeverij Passage
ISBN ebook: 9789054528128 
ISBN paperback: 9789054523888 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge