Recensie: Leve Astrid! – Barbara Rottiers

Toen ik een berichtje kreeg van New Book Collective over Leve Astrid! van Barbara Rottiers was ik direct nieuwsgierig. Ik vond Pippi Langkous van Astrid Lindgren altijd geweldig. In deze recensie vertel ik je graag meer over dit bijzonder boek met fantastische illustraties. Lees je mee?

Het verhaal van Leve Astrid!

‘Ik kan me geen mens voorstellen die zo kinderachtig is als ik’, zei Astrid Lindgren toen ze ver in de tachtig was.

Kijk. Ik had ook nooit gedacht een kinderboek te schrijven over waardig oud worden, maar iemand moet het doen. Oud worden is vaak een hoop gezeur van ‘o, mijn knieën zijn zo stram’ tot ‘ik moet voor het donker thuis zijn’. Iemand die er op haar oude dag nog stevig de lol in hield, was de wereldberoemde schrijfster Astrid Lindgren. Naar het schijnt klom Astrid als volwassene nog langs de buitenmuur van raam tot raam op de derde verdieping en wierp ze zich zelfs op rijdende trams. De tachtigste verjaardag van haar vriendin Elsa, vierden ze samen in een boom. Zo kan het dus ook.

Op hoogstpersoonlijke wijze gidst Barbara Rottiers je in een handvol levenslessen door het leven van de oma van Zweden en de moeder van Pippi Langkous: het eeuwige kind Astrid Lindgren. Ze neemt je mee naar de rode huisjes van Astrids jeugd in Småland, langs de KAK (ja, echt) en het (sst) spioneren in Stockholm tot aan haar begrafenis op, niet geheel toevallig, Internationale Vrouwendag. Ze kruipt Astrid wel niet achterna op daken en in bomen – want eens een poepschuiver, altijd een poepschuiver.

Mijn mening

Wat is de cover van ‘Leve Astrid!’ leuk! Hij straalt plezier en vrolijkheid uit. Het herkenbare rode haar van Pippi Langkous is ook aanwezig. Het zet de toon voor het verhaal.

De levenslessen van Astrid Lindgren komen op een mooie manier aan bod. Ze laten je nadenken en ze passen heel goed bij het beeld dat je krijgt van Astrid van Lindgren. Daarnaast neemt Barbara Rottiers je op geheel eigenwijze mee door het leven van Astrid. Het wordt met respect gedaan en is gewoon heel origineel. Het is eens wat anders dan een ‘normale’ biografie.

Soms zitten er mooie stukjes poëzie in. Ik houd ervan! De afwisseling tussen tekst en illustraties is goed gedaan. Het is misschien schreeuwerig en een beetje druk, maar dat vind ik niet erg. Het maakte me juist vrolijk. Volgens mij past dit juist goed bij het karakter van Astrid van Lindgren.

Barbara Rottiers maakte de illustraties (geweldig!) en schreef de teksten. Wat een humor! Ik heb regelmatig gelachen. De warmte en liefde komen van de pagina’s gesprongen. Ik vond het een heel mooi boek!

Leve Astrid! is vol warmte, liefde en vrolijkheid. Vooral vrolijkheid!

Liefs,

Veronique

Bedankt New Book Collective voor het boek!

Je kunt dit boek bij de lokale boekhandel en o.a. Bol.com bestellen.

*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie over recensie-exemplaren vind je hier.

*Dit artikel bevat affiliate links. Meer informatie is hier te vinden.

Gegevens van Leve Astrid!

Auteur: Barbara Rottiers
Uitgever: Pelckmans Uitgevers
ISBN hardcover:  9789464015874 

Op de hoogte blijven?

Abonneer je hier op mijn blog en ontvang meldingen van nieuwe berichten in je mailbox! Meer weten over privacy? Lees dan hier.

One Reply to “Recensie: Leve Astrid! – Barbara Rottiers”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge