Recensie: Lupus – Joan de Ruijter

Toen ik het verhaal van Lupus van Joan de Ruijter zag bij Uitgeverij Lemniscaat was ik nieuwsgierig. Het intrigeerde me en de cover vond ik tof. In mijn recensie vertel ik je graag meer. Lees je mee?

Het verhaal van Lupus

Een idealistische universiteit vormt het middelpunt van een machtsstrijd. Tot haar grote verbazing wint Puck een essaywedstrijd en daarmee toelating tot Rousseau, een nieuwe prestigieuze filosofie-universiteit in de bergen van Spanje. Daar gaat een nieuwe wereld voor haar open. Ze raakt bevriend met de tegendraadse Charles en de openhartige Bulgaars-Turkse Sinem, en dompelt zich onde in het academische leven. Maar al snel ontdekt ze dat er iets broeit. Wanneer Puck en haar vrienden door de rector worden gevraagd om een onafhankelijke universiteitskrant op te richten, wordt de sfeer al snel grimmiger. Wie trekt er eigenlijk aan de touwtjes op Rousseau? 

Mijn mening

‘Lupus’ is een verhaal dat me intrigeerde. De cover vind ik tof, maar een beetje akelig. De details aan de binnenkant en bijvoorbeeld de opmaak van de hoofdstukken vond ik heel mooi gedaan.

Dit verhaal valt onder het genre ‘young adult’, maar het is geen typische young adult. Daarnaast is het ontzettend filosofisch. Je moet hier echt van houden. Ik vond het een originele toevoeging en het speelde ook een mooie rol in het verhaal.

Joan de Ruijter durft tegen de gebaande paden te trappen en daar houd ik van. Er is iets wat me nieuwsgierig maakt. Er staat iets te gebeuren. Je wordt geprikkeld om door te lezen. De tijd gaat soms heel erg snel en soms gaat de tijd juist heel langzaam en is het bijna kabbelend. Ik miste hier een beetje de balans.

Soms deed ‘Lupus’ me denken aan de verhalen van Roald Dahl. Het had iets warms, iets gemoedelijks. Ik kreeg hetzelfde gevoel als bij de boeken van Roald Dahl. Bijzonder dat een boek dit kan oproepen!

Er zit een enorme wending in het verhaal en die verraste me. Aan de ene kant snap ik de keuze voor deze wending, maar aan de andere kant ook weer helemaal niet. Het einde vond ik apart, maar ergens wel passend bij het verhaal.

Achter het verhaal van ‘Lupus’ zit veel meer dan je in eerste instantie ziet. Ik denk dat dit ook een interessant boek kan zijn voor de literatuurlijst van HAVO/VWO voor Nederlands of het vak Filosofie of Maatschappijleer.

Lupus intrigeert!

Liefs,

Veronique

Bedankt Uitgeverij Lemniscaat voor het boek!

Je kunt dit boek bij de lokale boekhandel en o.a. Bol.com bestellen.

*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie over recensie-exemplaren vind je hier.

*Dit artikel bevat affiliate links. Meer informatie is hier te vinden.

Gegevens van Lupus

Auteur: Joan de Ruijter
Uitgever: Uitgeverij Lemniscaat
ISBN paperback:  9789047713272

2 Replies to “Recensie: Lupus – Joan de Ruijter”

  1. Dank voor beschrijving. Aangezien het boek niet de in de leeslijst staat, raakte onze zoon van 13 een beetje van slag. Is het wel een boek voor zijn leeslijst. Na jouw recensie en de voorwaarden hebben we het boek zelf maar bedacht in leesniveau 3 bij leerlingen 12-15 jaar.

    met vriendelijke groet,

    Janey en Yimmiy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge