Recensie: Onzichtbaar – Angelique Rijk

Onzichtbaar

Van schrijfster Angelique Rijk kreeg ik haar boek Onzichtbaar. Een heftig boek dat me aangreep. In mijn recensie vertel ik je meer over dit boek. Lees je mee?

Het verhaal van Onzichtbaar

Dit staat op de achterkant van ‘Onzichtbaar’:

Deze autobiografie vertelt het verhaal van Angelique Rijk. Als jong kind wordt ze seksueel misbruikt door haar opa. Ze beschrijft haar ervaringen, confronterend, kwetsbaar en eerlijk, omdat ze niet meer wil zwijgen.
Ze vertelt ook over de traumatische ervaringen van haar eveneens misbruikte en mishandelde moeder, wat dit heeft betekend voor het hele gezin. En hoe ook haar broer en zus worstelen met het verleden. Ze beschrijft hoe ze heeft gevochten tegen de negatieve gedachten, het niet meer willen leven. Over ongewenst kinderloos zijn en moeten leven met de diagnose fibromyalgie.
Maar ook hoe ze gevochten heeft voor haar geluk en steeds het goede wil blijven zien. Met wilskracht en veerkracht gaat ze de strijd aan met zichzelf, waarbij ze de complexe patronen en gedragingen probeert te ontrafelen die vaak het gevolg zijn van seksueel misbruik en leven in een getraumatiseerd gezin.
Angelique hoopt dat dit boek een aansporing is voor anderen om niet met hun geheimen rond te blijven lopen en hulp te zoeken. Maar ook dat anderen zien hoe belangrijk het is om kinderen tijdig voor te lichten, zodat ze misbruik herkennen. Zodat ook kinderen weerbaarder worden en het taboe bespreekbaar wordt gemaakt.

Mijn mening

De cover van ‘Onzichtbaar’ is fantastisch. Die veer, het vrouwengezicht en de ondertitel; het past allemaal zo goed bij elkaar. De betekenis van de cover vind ik heel mooi en bezorgde mij kippenvel toen ik erachter kwam.

Angelique Rijk heeft een makkelijke stijl. Het verhaal leest daardoor heel makkelijk. Er staan weinige moeilijke woorden in. Het is gewoon duidelijk, eerlijk, open en positief. Soms miste ik echter wel een rode lijn en leken het meer losse verhalen.

Het verhaal is het persoonlijke verhaal van Angelique Rijk en dat maakte het misschien nog wel heftiger. Soms draaide mijn maag om en legde ik het boek even opzij. Ik moest even bijkomen. De emoties spatten van de pagina’s en dat voel je door je lijf. Het verhaal komt binnen en zal je raken.

Door de heftige verhalen/gebeurtenissen kan het een heel negatief verhaal worden, maar dat wordt het niet. Angelique Rijk geeft op een mooie manier een draai aan de negatieve gebeurtenissen. Wat is zij een sterke vrouw.

Onzichtbaar is open, eerlijk en positief. Het zal je raken!

Liefs,

Veronique

*Bedankt Angelique Rijk voor het boek!

*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie over recensie-exemplaren vind je hier.
*Dit artikel bevat affiliate links. Meer informatie is hier te vinden.

Je kunt het boek ook bestellen via boekenbestellen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge