Recensie: Pareltjes van de Geriatrische Trauma Unit – Mirjam Foekema


Ik heb een recensie van een bijzonder boek voor je. Ik las Pareltjes van de Geriatrische Trauma Unit van Mirjam Foekema. Een boek vol kwetsbare verhalen over het werk in de ouderenzorg in een ziekenhuissetting. Ik vertel je er graag meer over. Lees je mee?

Het verhaal van Pareltjes van de Geriatrische Trauma Unit

Dag in, dag uit wordt er door verplegend personeel met veel passie gezorgd voor de zeer kwetsbare ouderen; vaak na een flinke valpartij. Bij een ontstane breuk is er specialistische zorg nodig die geleverd wordt binnen een ziekenhuissetting.

In de huidige tijd staat de ziekenhuiszorg in het algemeen onder grote druk. Restanten van het coronatijdperk, bezuinigingen, reorganisaties en personeelstekorten maken het werken in dit vakgebied niet altijd even gemakkelijk. Door alle negatieve publiciteit lijken we soms te vergeten hoe mooi het vak eigenlijk is.

In dit boek staan genoeg redenen om wél te kiezen voor ‘werken met kwetsbare ouderen binnen een ziekenhuissetting’. Mooie persoonlijkheden, lieve patiënten, meelevende en bezorgde familieleden, gezellige anekdotes, leuke verhalen, fijne herinneringen, bijzondere gesprekken, maar hier en daar ook een intense en emotionele gebeurtenis.

De meeste van deze verhalen spelen zich af op de Geriatrische Trauma Unit van het Franciscus Gasthuis in Rotterdam. Het is een interactie tussen mij, als verpleegkundige, en de patiënt. Mooie verhalen die anders nooit naar buiten zouden komen. Deze bijzondere verhalen wil ik graag met u delen.

Mijn mening

‘Pareltjes van de Geriatrische Trauma Unit’ heeft een interessante cover. Het is een opvallende, maar vooral kwetsbare keuze. Hij past heel goed bij de bundel. Het voorwoord is goed.

Mirjam Foekema deelt ervaringen uit haar eigen werkveld. Het is zo persoonlijk en kwetsbaar. Sommige verhalen zijn emotioneel en zullen je raken. Andere verhalen toveren een lach op je gezicht. De humor van Mirjam Foekema is geweldig.

De verhalen in de bundel zijn kort en het zijn verhalen zonder zijpaadjes en onnodige details. Het is echt less is more. Ik vond dit prettig lezen. Je weet precies waar je aan toe bent. Aan de opmaak moest ik even wennen. Het is geschreven in het lettertype Arial en dat zie je niet vaak.

Deze bundel is een mooie manier om een inkijkje te krijgen in de zorg. Het laat de menselijke kant zien van zorgverlening. Daarnaast is er aandacht voor dementie en de manier waarop Mirjam en haar collega’s hiermee omgaan is bewonderingswaardig. Lees deze bundel als je in de zorg werkt of studeert. Het is zoveel meer dan een verhalenbundel vol ervaringen.

Pareltjes van de Geriatrische Trauma Unit is meer dan een bundel vol ervaringen. Het laat de menselijke kant van zorgverlening zien.

Meer van Mirjam Foekema?

Benieuwd naar de boeken in dit artikel? Koop dan het boek via Bol.comBookspot of Bruna of steun de lokale boekhandel!

Op de hoogte blijven?

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op Veronique’s Boekenhoekje? Abonneer je hieronder gratis op mijn blog en ontvang meldingen van nieuwe berichten in je mailbox! Meer weten over privacy? Lees dan hier.


Liefs,

Veronique

Bedankt Mirjam Foekema voor het boek!

*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie over recensie-exemplaren vind je hier.

*Dit artikel bevat affiliate links. Meer informatie is hier te vinden.

Gegevens van Pareltjes van de Geriatrische Trauma Unit

Auteur: Mirjam Foekema
ISBN paperback: 9789464800319

Op zoek naar een proeflezer voor je verhaal? Ook voor korte verhalen of novelles! Meer informatie kun je hier vinden.

One Reply to “Recensie: Pareltjes van de Geriatrische Trauma Unit – Mirjam Foekema”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge