Recensie: Phineas’ feest – Sophie Tak

Phineas' feest

Van Uitgeverij Ambo Anthos kreeg ik de uitnodiging voor een leuke online leesclub met het boek Phineas’ feest van Sophie Tak. Hallo? Praten over boeken! Dat vind ik altijd leuk. Ik las ‘Phineas’ feest’, deed afgelopen week mee aan de leesclub op de Facebookpagina van Ambo Anthos en vandaag om 16 uur gaan we in gesprek met Sophie Tak. In deze recensie vertel ik je meer over het boek, de leesclub en over het gesprek met Sophie! Lees je mee?

Het verhaal van Phineas’ feest

Dit staat op de achterkant van ‘Phineas’ feest’:

Johannes is het zwarte schaap van de familie Ouwenaer. Met zijn grillige gedrag ontregelt hij het leven van zijn ouders en zussen. Als dan eindelijk die laatste druppel de emmer doet overlopen valt het gezin definitief uit elkaar. Vader Hilmar kiest voor een kluizenaarsbestaan, moeder Tanneke zakt weg in een depressie, Adelien stort zich op de wetenschap van het brein en Lea sticht een gezin dat almaar groter wordt. Johannes zelf lijkt van de aardbodem verdwenen. Tot hij na twintig jaar opduikt, vast van plan zijn opwachting te maken op het kraamfeest van zijn neefje Phineas. Het ophanden zijnde weerzien zet ieders zekerheden opnieuw op losse schroeven. Zou het mogelijk zijn nader tot elkaar te komen, of zijn de breuklijnen onherstelbaar?

Mijn mening

Vanaf de eerste keer dat ik het boek zag, ben ik verliefd op de voorkant van ‘Phineas’ feest’. Hij is mooi op een originele manier. De ondeugende blik van de bijzondere vogel geeft het boek iets ondeugends. Het is echt een schatje! Daarnaast heeft deze vogel een bijzondere betekenis in het verhaal. In eerste instantie snapte ik de link tussen het verhaal en de cover niet, maar na het lezen is hij mij heel duidelijk.

‘Phineas’ feest’ is een mooi verhaal. De verschillende flashbacks zorgen ervoor dat je de familie leert kennen. Hierdoor raakte ik soms wel de rode draad van het verhaal kwijt, maar uiteindelijk valt alles in elkaar.

Sommige gebeurtenissen of opmerkingen zijn grappig en humoristisch. Er zit heel veel vaart in het verhaal. Het verhaal dendert voort als een sneltrein.

De verschillende familieleden komen aan het woord en je ziet het verhaal door verschillende ogen. Sommige familieleden zijn heel herkenbaar en zijn heel alledaags. Alle personages hebben verschillende lagen, zijn goed uitgewerkt en zijn ontzettend kleurrijk. De kracht van deze roman zit in de verschillende familieleden.

Sophie Tak heeft een hele mooie stijl. De beschrijvingen van simpele, alledaagse dingen worden bijna bijzonder. Daarnaast durft Sophie Tak een heftig onderwerp, zoals een geestesziekte, aan te kaarten. Het is een schrijnend verhaal met veel verschillende emoties.

Phineas’ feest gaat over een bijzondere familie met kleurrijke karakters. Het is humoristisch, maar tegelijkertijd ook schrijnend. Er is lef voor nodig om een heftig onderwerp op deze manier aan te kaarten.

Leesclub en in gesprek met Sophie Tak

Let op: Er kunnen spoilers staan bij de leesclub en tijdens het gesprek met Sophie kunnen er spoilers genoemd worden!

Uitgeverij Ambo Anthos organiseerde afgelopen week een leesclub omtrent dit boek. Op de Facebookpagina van Ambo Anthos kon je elke dag een vraag beantwoorden over dit bijzondere boek.

Vandaag, 3 juli 2020, om 16.00 uur gaan we in gesprek met Sophie Tak via Zoom. Jij kunt daar bij zijn! Mail dan naar publiciteit@amboanthos.nl. Zie ik je daar?

Liefs,

Veronique

*Bedankt Ambo Anthos voor het boek en de gezellige leesclub!

Je kunt het boek kopen bij de lokale of online boekhandel!

*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie over recensie-exemplaren vind je hier.
*Dit artikel bevat affiliate links. Meer informatie is hier te vinden.

Gegevens van Phineas’ feest

Auteur: Sophie Tak
Uitgever: Uitgeverij Ambo Anthos
ISBN ebook: 9789026348051 
Prijs ebook: €12,99
ISBN paperback: 9789026348044 
Prijs paperback: €21,99

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge