Recensie: Reizend het jaar door – Claudia Stinne

Covers van Claudia Stinne

Tijd voor een verhalenbundel! Ik las Reizend het jaar door van Claudia Stinne. Een bundel die bestaat uit verhalen en waar de seizoenen een speciale rol spelen. In mijn recensie bespreek ik de verhalen. Lees je mee?

Algemene mening

‘Reizend het jaar door’ is een mooi geheel van vier verhalen. Ze zijn los te lezen, maar soms keren bepaalde personages terug of lees je namen van andere personages. Dit zorgt ervoor dat het verhaal, ondanks de losse verhalen, een geheel is. De overkoepelende thema’s, zoals reizen (letterlijk en figuurlijk), geven deze bundel iets extra’s. Er is gekozen voor de vier seizoenen en dat vind ik een leuk uitgangspunt.

De cover vind ik minder sterk. Het is wel een opvallende keuze en zeker gewaagd. Ik weet alleen niet of hij mij in de boekwinkel zou opvallen.

Dan is het nu tijd om de verhalen te bespreken! Klaar? Daar gaan we!

Het verhaal van De backpacker


Als Naomi schuilt voor de regen komt ze de intrigerende Hans tegen. Hij heeft zijn huis verkocht, zijn baan opgezegd en is te voet onderweg naar Zuid-Frankrijk. Het tweetal raakt aan de praat en Naomi nodigt hem bij haar thuis uit. Wat deze ontmoeting bij haar zal losmaken, kan ze dan nog niet vermoeden…

Mijn mening

Het eerste verhaal begint op een mooie, bijna peinzende manier. Je krijgt direct een intiem kijkje in het hoofd van de hoofdpersoon. De rest van het verhaal lees je trouwens ook de overpeinzingen en twijfels van Naomi.

In het begin moest ik even wennen aan de stijl. Het tempo ligt in dit verhaal lager. Het is een beetje kabbelend en daar moet je van houden. De personages voelden een tikkeltje stug. Ik kreeg niet goed een klik met de personages.

Het verhaal is leuk en is soms heerlijk romantisch. Er is op een mooie manier aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling van Naomie. Dit vond ik heel mooi om te lezen. Persoonlijke ontwikkeling is een thema dat nog vaker zal terugkeren in de bundel ‘Reizend het jaar door’.

Benieuwd naar dit verhaal? Bestel dit boek bij o.a. Bol of BrunaOok te lezen via Kobo Plus!

Het verhaal van Stalperikelen 


Annelies is toe aan een nieuwe levensfase. Nadat ze is bedrogen door haar ex en haar beste vriendin is vertrokken naar het buitenland, houdt niets haar nog langer in Nederland. Ze besluit om haar langgekoesterde droom na te jagen en aan het werk te gaan als ‘stalruiter’ in Zuid-Duitsland. Al gauw blijkt die wereld anders te zijn dan ze dacht…

Mijn mening

‘Stalperikelen’ heeft zo’n leuk begin! Ik zat eigenlijk direct in het verhaal. Voor mijn gevoel las dit verhaal makkelijker dan het eerste verhaal.

Annelies is een leuk personage. Je voelt haar ongemak en je denkt eigenlijk alleen maar: ren weg! Ze maakt een mooie ontwikkeling door. Ergens vond ik haar ook heel stoer! Ze laat alles achter en vertrekt naar een stal in Zuid-Duitsland. Ik vond dit heel tof!

Misschien is het verhaal een tikkeltje cliché, maar ik vond het gewoon een leuk verhaal. Het past goed bij het seizoen ‘zomer’ en is soms een beetje romantisch.

Benieuwd naar dit verhaal? Bestel dit boek bij o.a. Bol of BrunaOok te lezen via Kobo Plus!

Het verhaal van Van dal tot dal


Frederique en Petra gaan samen op toertocht door de Verenigde Staten. Deze fietsvakantie is al een paar keer uitgesteld. Toen ze het planden paste deze reis helemaal in de levensfase van de vriendinnen. Nu ze een paar jaar verder zijn, is er van alles veranderd. Er liggen de dames heel wat obstakels te wachten en dat begint al in het vliegtuig… Zal hun vriendschap deze tocht van vallei naar vallei doorstaan?

Mijn mening

Ik vond het heel leuk dat je personages herkende uit het eerdere verhaal. Hierdoor kende je de geschiedenis een beetje van Frederique. Je maakt kennis met haar in het verhaal ‘Stalperikelen’. Het zorgde ervoor dat de verhalenbundel ook een geheel wordt.

In dit derde verhaal staat ook de persoonlijke ontwikkeling van de personages centraal. Ze maken niet alleen een toertocht door de Verenigde Staten, maar ook een persoonlijke figuurlijke reis. Dit vond ik heel sterk.

Claudia Stinne durft een belangrijk onderwerp aan te kaarten. Het is mooi dat er op deze manier aandacht voor is, maar ik miste nu een beetje diepgang.

De vriendschap tussen de twee dames maakt het verhaal extra sterk. Ik heb genoten van dit leuke verhaal!

Benieuwd naar dit verhaal? Bestel dit boek bij o.a. Bol of BrunaOok te lezen via Kobo Plus!

Het verhaal van Op glad ijs


Linda en Irene zijn totaal verschillend, ook al zijn ze nichtjes en goede vriendinnen. Deze winter zijn ze voor het eerst samen op wintersport. Irene staat van jongs af aan op de ski’s. Linda vindt het spannend en besluit om te gaan schaatsen. Als ze valt, lijkt de hele vakantie te mislukken. Of toch niet?

Mijn mening

‘Op glad ijs’ is mijn favoriete verhaal! Het is zo leuk! Het een heerlijk romantisch wegdroomverhaal. Linda groeit uit tot een sterk personage en ik heb eigenlijk vanaf de eerste pagina met haar te doen. Irene vind ik minder leuk. Ze wordt door Claudia Stinne wel op een goede manier neergezet. Ze is een goede tegenhanger van Linda. Beide personages zijn heel menselijk.

In dit laatste verhaal komt de stijl van Claudia Stinne goed uit de verf. Het verhaal loopt lekker en het is echt genieten! De omgeving wordt goed beschreven. Het einde vond ik wel erg onverwachts. Ik had graag nog meer gelezen over Linda.

Benieuwd naar dit verhaal? 21 december 2023 is het verhaal te lezen bij o.a. Bol of BrunaOf koop nu al het boek en je leest het verhaal voor de verschijningsdatum!

Blogmas 2023

Dit artikel is onderdeel van Blogmas 2023! Samen tellen we op Veronique’s Boekenhoekje af tot en met 31 december. Elke dag verschijnt er minimaal 1 artikel. Verwacht veel recensies, boekentips, winacties en nog veel meer leuks. Ik heb er zin in! Hopelijk jij ook!

Als eerste de nieuwe blogposts van Blogmas lezen? Abonneer je hieronder gratis op mijn blog en ontvang meldingen van nieuwe berichten in je mailbox! Meer weten over privacy? Lees dan hier.

Liefs,

Veronique

Bedankt Claudia Stinne voor het boek!

*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie over recensie-exemplaren vind je hier.

*Dit artikel bevat affiliate links. Koop je via mijn link een artikel (iets anders dan boeken mag ook) dan krijg ik een commissie! Jij merkt er niks van, maar je steunt wel Veronique’s Boekenhoekje. Meer informatie is hier te vinden.

Op zoek naar een proeflezer voor je verhaal? Ook voor korte verhalen of novelles! Meer informatie kun je hier vinden.

Gegevens van Reizend het jaar door

Auteur: Claudia Stinne
ISBN paperback: 9789464911664

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge