Recensie: Smaakspoken – Daan Faber & José Luis García Lechner

Als je me al langer volgt, dan weet je dat ik gek ben op koken en lekker eten. Ik moet ook overal van proeven, want dan pas weet ik of iets lekker is. Terug naar de recensie van vandaag: ik las Smaakspoken van Daan Faber en José Luis García Lechner. Een kinderboek over de zeven smaken. Ik ga je snel meer vertellen over dit lekkere boek!

Het verhaal van Smaakspoken

Hier gaat ‘Smaakspoken’ over:

Puck is negen jaar en woont samen met haar vader, chef Maro, boven zijn populaire restaurant. Na het overlijden van haar moeder leven ze er nu met zijn tweetjes. Puck mist haar moeder verschrikkelijk en haar vader is altijd druk aan het werk. Ze wil niets liever dan hem helpen, maar hij vindt haar nog te jong, want ‘goed proeven moet je leren’.
Als ze op een avond dit verdriet deelt met haar kat, komt de eerste van zeven Smaakspoken op bezoek. Deze kleurrijke figuren – zout, pittig, zuur, vet, umami, bitter en zoet – ontvoeren Puck naar hun werelden. Ze leren haar daar alles over hun unieke krachten. Maar kunnen zij Puck zo goed leren proeven, dat ze Maro eindelijk mag helpen in zijn keuken?

Mijn mening

De titel is zo leuk! Het is aantrekkelijk en prikkelend. De cover is misschien een tikkeltje saai als cover van een kinderboek, maar de binnenkant is waanzinnig. Het is kleurrijk en vol details. Misschien is dit contrast met de buitenkant juist wel heel mooi en is dit de kracht van dit boek.

De illustraties zijn anders dan de illustraties van boeken die ik eerder las. Ze zijn strak en lijken gemaakt met een computer. Ik houd van deze grafische stijl. De kleuren zijn heel mooi gekozen.

Het begin is direct vol emotie en ook in de rest van het verhaal zit zoveel emotie. Er zit een hele mooie boodschap in het verhaal. Gelukkig is het niet alleen maar ‘zwaar’, want er is ook volop ruimte voor humor.

De fantasie in dit verhaal komt zo goed tot zijn recht. De personages (en de spoken) zijn zo kleurrijk. Letterlijk! Ze zijn zo verschillend en worden allemaal goed uitgewerkt. Het is soms enorm grappig.

Ik vind dit een mooie manier om kinderen kennis te laten maken met de zeven smaken. Vroeger at ik bijna niks, maar dat is veranderd. Ik proef inmiddels alles en ik vind het heerlijk om nieuwe dingen te proberen. Dit komt ook goed tot uiting in dit boek. Aan het einde staan ook allerlei voorbeelden van de verschillende smaken. Ideaal om kinderen kennis te late maken met bijvoorbeeld bitter of zout.

Ik vond het een feestje om dit boek te mogen lezen. Zoek je nog een mooi kinderboek, dan is dit een aanrader!

Smaakspoken is een feestje om te lezen!

Liefs,

Veronique

*Bedankt Uitgeverij Volt voor het boek!

Je kunt dit boek o.a. bij de lokale boekhandel, Bol.com bestellen.

*Dit artikel bevat affiliate links. Meer informatie is hier te vinden.

Gegevens van Smaakspoken

Auteur: Daan Faber & José Luis García Lechner
Uitgever: Uitgeverij Volt
ISBN hardcover: 9789021418766 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge