Recensie: Vaarwel Roscoe – Céla van Gastel

Ik keek al heel lang uit naar Vaarwel Roscoe van Céla van Gastel. Toen Uitgeverij Boekerij vroeg of ik dit boek wilde lezen en recenseren sprong ik bijna een gat in de lucht. In mijn recensie vertel ik je meer over dit boek. Lees je mee?

Het verhaal van Vaarwel Roscoe

Hier gaat ‘Vaarwel Roscoe’ over:

De hele wereld is in shock als multitalent Roscoe Mulder onverwachts overlijdt. Tegen wil en dank doorgebroken als superheld in een hitserie, zat Roscoe nog boordevol plannen en ideeën: schrijver wilde hij zijn, en fotograaf, en muzikant. Het verlies is groot, maar bij niemand komt de klap harder aan dan bij de twee belangrijkste mensen in het leven van Roscoe: zijn grote liefde Livia en zijn broer Rafael.

Terwijl er postzakken vol steunbetuigingen worden bezorgd en social media overstroomt met berichten en speculaties van vriend en vijand, proberen Rafael en Livia grip te krijgen op hun verdriet. Door hun herinneringen reconstrueren ze het leven van Roscoe, een hypergevoelige jongen die worstelde met een neiging om alle leed van de wereld op zijn schouders te torsen. Hij stond altijd klaar voor iedereen en gunde iedereen een tweede kans, van hun weggelopen vader tot de zwerver op de hoek van de straat, maar was er wel genoeg oog voor hem?

Mijn mening

De titel maakte me direct nieuwsgierig. Het woord ‘vaarwel’ geeft het een beladen lading, maar maakt je ook nieuwsgierig. De cover is subtiel, maar uitnodigend. De details van goud geven het een chiquere uitstraling.

Vanaf de eerste pagina ben je gecharmeerd door de vloeiende, warme stijl van Céla van Gastel. De emoties grijpen je vast en laten je niet meer los.

De opzet van deze roman is bijzonder te noemen. Livia en Rafael richten zich tot Roscoe, maar eigenlijk hebben ze het tegen de lezer. Het lijkt hierdoor alsof de lezer Roscoe is. Het is bijzonder om deel uit te maken van een verhaal.

Er zitten een aantal brieven in het verhaal en de afwisseling met de herinneringen van Livia en Rafael zorgen voor een interessante wisselwerking. Alle aspecten van het karakter en het leven van Roscoe kom je tegen: van iemand die kwaad is op Roscoe tot iemand die hopeloos verliefd is op Roscoe.

De herinneringen van Livia en Rafael gaan naadloos over in de stukken in het heden. Deze overgangen zijn bijna niet te vinden en het voelt allemaal heel natuurlijk. Langzaam ontvouwt zich het verhaal en leer je Roscoe kennen.

Het verhaal snijdt een aantal heftige thema’s aan, zoals rouw. Het verhaal is soms een tikkeltje melancholisch. Het is, denk ik, goed om een trigger waarschuwing te plaatsen.

Vaarwel Roscoe maakte diepe indruk. De warme, vloeiende stijl van Céla van Gastel grijpt je vanaf de eerste pagina.

Liefs,

Veronique

*Bedankt Uitgeverij Boekerij voor het boek!

*Steun je lokale boekhandel en bestel je boek daar!

*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie over recensie-exemplaren vind je hier.
*Dit artikel bevat affiliate links. Meer informatie is hier te vinden.

Gegevens van Vaarwel Roscoe

Auteur: Céla van Gastel
Uitgever: Uitgeverij Boekerij
ISBN ebook: 9789402316339 
ISBN paperback: 9789022592618 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge