Recensie: Welcome to the jungle – Sander de Kramer

Cover van Uitgeverij De Meent

Toen ik het persbericht van Welcome to the jungle van Sander de Kramer las, werd ik direct geïnspireerd. In mijn recensie ga ik je snel meer vertellen over dit bijzondere verhaal. Lees je mee?

Het verhaal Welcome to the jungle

Hier gaat ‘Welcome to the jungle’ over:

‘Het kost een paar centen, maar dan krijg je ook niks.’ Met die woorden biedt Sander de Kramer donateurs de mogelijkheid om voor tienduizend euro een weekje ‘op vakantie’ te gaan naar zijn lemen hut in de jungle van Sierra Leone, zonder waterleiding of elektriciteit. Hij houdt van een lolletje, maar dit is bloedige ernst. Sierra Leone werd in 2007, na een gruwelijke burgeroorlog, door de Verenigde Naties uitgeroepen tot ‘de ellendigste plek op aarde’.

Sander kan het niet laten: hij gaat door roeien en ruiten voor zijn idealen. Daarvoor krijgt hij op 31 maart – na internationale beroemdheden als Mandela, Gorbatsjov en de Dalai Lama – de prestigieuze Four Freedoms Award.

‘Welcome to the jungle’ is een aanstekelijk boek waarin Sander de lezer meeneemt in zijn levensverhaal. Als hoofdredacteur van het Straatmagazine begaf hij zich in de ‘stadsjungle’ van Rotterdam, toen hij zijn huissleutels inleverde en vrijwillig een maand lang op straat leefde. Hij won het vertrouwen van dak- en thuislozen en gaf ze een stem in zijn krant.

Op Sumatra ging hij op zoek naar de Orang Rimba, een inheemse stam die ernstig in zijn voortbestaan wordt bedreigd omdat het oerwoud wordt vernietigd door de houtindustrie. In Sierra Leone haalde hij eigenhandig, soms met gevaar voor eigen leven, een groot aantal weeskinderen uit de diamantmijnen waar ze als slaven moesten werken voor onze sieraden. Hij adopteerde een zevenjarige jongen met één arm – kind van vermoorde ouders – die zelfs niet wist of hij wel een naam had. Hij noemde hem Appie. Nu gaat Appie elke dag trots naar school.

Mijn mening

De flaptekst van ‘Welcome to the jungle’ is misschien aan de lange kant, maar je krijgt wel een goed beeld van dit bijzondere boek én deze bijzondere man. De inleiding begint goed en er zitten direct allerlei boodschappen in de proloog verstopt. Sowieso wilde ik eigenlijk alle boodschappen uit dit boek opschrijven en onthouden. Het boek is trouwens gewoon in het Nederlands.

De stijl van Sander de Kramer is vlot. Het leest fijn en het verhaal van Sander is inspirerend. Na het lezen ben je zeker weten geïnspireerd.

De persoonlijke foto’s in het boek geven de verhalen net dat beetje extra. Het geeft de verhalen kleur en het wordt gewoon ontzettend persoonlijk. De mensen in de verhalen van Sander krijgen een gezicht. Letterlijk. De afwisseling tussen foto’s en tekst is goed in balans. De opbouw is sowieso goed gekozen. Je weet precies waar je aan toe bent.

Ik had regelmatig kippenvel. De verhalen zijn zo ontzettend mooi. Ik was regelmatig tot tranen geroerd en het kippenvel stond op mijn armen. Het zijn zo’n bijzondere verhalen. Verhalen die je meestal niet hoort. Het zijn bijzondere verhalen die inspireren. Het is gewoon inspiratie met hoofdletters.

Ik heb enorm genoten van ‘Welcome to the jungle’. Ben je nog op zoek naar een inspirerend boek? Lees dan deze!

Welcome to the jungle is inspiratie met hoofdletters!

Liefs,

Veronique

*Bedankt Uitgeverij De Meent voor het boek!

Je kunt dit boek o.a. bij de lokale boekhandel, Bol.com bestellen.

*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie over recensie-exemplaren vind je hier.
*Dit artikel bevat affiliate links. Meer informatie is hier te vinden.

Gegevens van Welcome to the jungle

Auteur: Sander de Kramer
Uitgever: Uitgeverij De Meent
ISBN paperback: 9789083112527 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge