Achter het boek: Interview met Jet Nijland over Zwaluwdans

Foto van Jet Nijland

In Achter het boek interview ik een schrijver over zijn of haar boek aan de hand van vijf korte vragen. Het interview is bedoeld als verdieping op de recensie van een boek. Deze Achter het boek staat in het teken van Zwaluwdans van Jet Nijland.

1. Hoe kwam je op het idee om dit verhaal te schrijven? Wat inspireerde je?  

Ik was op vakantie in Sevilla en zat uit te puffen (het kan in de zomer enorm heet zijn in die stad!) op de binnenplaats van het prachtige Casa de Pilatos. Ik zag boven op een balkon iemand de was binnen halen en dacht “Hé, hier wonen nog mensen!” En vervolgens vroeg ik me af wie er vroeger gewoond zou hebben. Tijdens mijn wandeling terug naar mijn shabby hostel in de wijk Triana, waar vroeger de zigeuners woonden, ontstond het idee voor ‘Zwaluwdans’. Het is een Romeo en Julia-achtig liefdesverhaal waarin klassenverschil een grote rol speelt.


2. Lijkt de hoofdpersoon uit ‘Zwaluwdans’ op jou? Waarom wel of waarom niet?  

Qua uiterlijk lijk ik natuurlijk absoluut niet op een van de prachtige Spaanse dames in het verhaal. In werkelijkheid kan ik, net als Elisa, wel een enorme flapuit zijn. Maar ik heb niet haar nuchterheid, wat dat betreft, lijk ik meer op de mannelijke hoofdpersoon Nando. Ik ben een enorme romanticus namelijk en onder dat blije hoofd van mij gaat ook wel een gevoelig persoon schuil. Nu ik erover nadenk, misschien heb  ik wel iets van alle karakters uit ‘Zwaluwdans’. Of… Nee, het is andersom denk ik! Want om de emoties van de personages goed over te kunnen brengen heb ik geprobeerd om me zoveel mogelijk te verplaatsen in hoe ik me in de desbetreffende situaties zou voelen en wat ik zou doen, of juist heel graag zou willen doen maar eigenlijk niet durf. Is dat antwoord op je vraag? Niet helemaal geloof ik, oeps. 


3. Wat vond je leuk aan het schrijven van dit verhaal? En wat niet?  

Ik vond het heerlijk om op regenachtige dagen in het zonnige Sevilla te zijn. Het is zo’n fijne en sprookjesachtige stad. Daarnaast genoot ik enorm van het schrijven van de liefdesscènes. Wat zo leuk is aan schrijver zijn, is dat ik helemaal kon uitpakken en dingen kan creëren die in het echte leven niet zo snel gebeuren. Zo heb ik tijdens het schrijven hele romantische dingen meegemaakt. Wie wil er nou niet met een leuke man dansen op een plein tijdens een zwoele zomeravond of toegezongen worden door een knappe man met gitaar? 😉


4. Kun je iets meer vertellen over het schrijfproces van dit boek?

Het verhaalidee kreeg ik heel lang geleden (toen ik nog in shabby hostels sliep, haha). Maar ik had werkelijk geen idee hoe ik van het verhaal een boek moest maken. Het heeft daarom heel lang liggen verstoffen in de kast. Enkele jaren geleden heb ik een schrijfcursus gedaan en begeleiding gevraagd bij het schrijven en dat heeft geholpen. Ook heb ik een schrijfmaatje gevonden waarmee ik regelmatig samen schrijf, dat was een enorme stok achter de deur. 


5. Wat wil je de lezers nog meegeven over dit boek?

Misschien denk je bij het lezen van bovenstaande dat ‘Zwaluwdans’ een “luchtig” romantisch verhaal is, maar dat is het niet. Ik heb zelfs getwijfeld of ik het wel feelgood mag noemen. De hoofdpersonages maken heel veel mee en het speelt zich natuurlijk af in een periode van oorlog. Bovendien was de positie van vrouwen in die periode (nog veel meer dan nu) ondergeschikt aan die van mannen. De kracht van vrouwen is een belangrijk thema in het boek en ik hoop dat ik met het verhaal andere vrouwen kan inspireren of een beetje liefde kan geven. 

Bedankt Jet Nijland voor je uitgebreide antwoorden!

De recensie van ‘Zwaluwdans’ lees je hier!

Feelgoodboekenweek

Dit interview is onderdeel van de Feelgoodboekenweek. Wil je niks missen? Abonneer je hier op mijn blog en ontvang meldingen van nieuwe berichten in je mailbox! Meer weten over privacy? Lees dan hier.

Liefs,

Veronique

*Meer informatie over Achter het boek is hier te vinden.
*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie over recensie-exemplaren vind je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge