Achter het boek: Interview met Ogenda Adolphin over De familie Puur

Ogenda AdolphinIn Achter het boek interview ik een schrijver over zijn of haar boek aan de hand van vijf korte vragen. Het interview is bedoeld als verdieping op de recensie van een boek. Deze Achter het boek staat in het teken van het boek De familie Puur van Ogenda Adolphin.

Even kort over De familie Puur

De familie Puur“De familie Puur” gaat over een jong, multicultureel gezin met een tweeling in de hoofdrol. De tweeling neemt de lezers mee in een verhaal met dagelijkse aanrakingen. Sommige aanrakingen zijn echter niet fijn.

De vragen

1. Hoe kwam je op het idee om dit verhaal te schrijven? Wat inspireerde je?
In mijn omgeving hebben veel mensen met misbruiken te maken gehad. Dat inspireerde mij om een oplossing te bedenken. Heel slachtoffers geven aan had ik maar geweten dat het niet goed was, of had iemand maar de signalen gezien. Toen ik zelf mijn eerste zoon kreeg, dacht ik dit kan mijn kind ook overkomen. Hoe kan ik hem hierover vertellen, zonder dat het heel zwaar is. Ik bedacht me dat kinderen gek zijn op lezen en dat dit een mooie manier is op een brug te bouwen over een bijzonder onderwerp.

2. Lijkt de hoofdpersoon uit “De familie Puur” op jou? Waarom wel of waarom niet?
Misschien een beetje qua uiterlijk: ze is bruin en heeft sproeten, die kenmerken heb ik ook. Voor de rest lijkt ze niet op mij. Ze komt uit een groot gezin en oma woont in huis. Voor de rest is ze wel een leider en wilt ze graag helpen, dus misschien lijkt ze toch wel stiekem een beetje op mij.

3. Wat vond je leuk aan het schrijven van dit verhaal? En wat niet?
Het heeft 6 jaar gekost tot het is geworden wat het is. Wat ik leuk vind, is het eindresultaat natuurlijk. Het boek is er eindelijk, maar de weg ernaar toe was best moeilijk en zwaar, omdat het onderwerp een groot taboe is. Je moet in zo min mogelijk woorden een complex onderwerp bespreekbaar maken voor ouders en kinderen. Daarnaast moet het kindvriendelijke verantwoordelijk en laagdrempelig zijn. Dat was niet makkelijk, maar het is gelukt.

4. Kun je iets meer vertellen over het schrijfproces van dit boek?
Zoals ik al eerder zei heeft het 6 jaartjes geduurd. Het was met vallen en opstaan. Ik heb ook momenten gehad, dat ik dacht laat het ook maar, want niemand heeft dit boek nodig. Maar ik zag dat het onderwerp steeds meer besproken werd. Bijvoorbeeld in de politiek en toen kwam het #metoo gebeuren en zo ging het elke keer maar door, dus toen werd mijn vuur steeds meer aangewakkerd. Het boek word ook i.c.m een lespakket aangeboden op scholen, dus naast het boek ontwikkelde ik ook een toegankelijk en makkelijk te gebruiken lespakket. Dat was ook een hele uitdaging, vooral omdat ik mij spits op 0-8 jarigen.

5. Wat wil je de lezers nog meegeven over dit boek?
Ik wil de kleine lezertjes op een speelse manier hun kinderrechten leren. Ze hebben een stem en ze hebben een grens. Dit mogen ze aangeven. En voor ouders, verzorgers en professionals wil ik een brug bouwen om een makkelijkere communicatie met het kind te hebben over eigenlijk een prachtig thema ” De seksuele ontwikkeling.”

Bedankt Ogenda voor je tijd en moeite om mijn vragen te beantwoorden!

Mijn recensie van “De familie Puur” is hier te lezen.

Liefs,

Veronique

*Meer informatie over Achter het boek is hier te vinden.
*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie over recensie-exemplaren vind je hier.

5 Replies to “Achter het boek: Interview met Ogenda Adolphin over De familie Puur”

  1. Wat leuk om via Twitter een nieuw boekenblog te leren kennen! En wat klinkt dit als een belangrijk boek. Leuk dat je ook interviews doet – altijd interessant om te horen wat de schrijver te zeggen heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge