Blind Date #1: Lezen zonder voorkennis – Futuro Uitgevers

Blind DateIn Blind Date lees ik een boek zonder voorkennis. Ik weet niet wie de schrijver is, waar het boek over gaat, welk genre het is of hoe het boek eruitziet. Hoe is het om een boek te lezen zonder voorkennis?

Futuro Uitgevers stuurde mij een bestand met een anoniem boek. Ik vertel je eerst meer over het verhaal, dan geef ik mijn mening en vervolgens vertel ik over mijn Blind Date ervaring met dit boek. Aan het eind van dit artikel doe ik een dappere poging om het boek te raden…

*Dit artikel berust op mijn eigen interpretatie van het verhaal en ik ben heel benieuwd of dit uiteindelijk klopt. Dit lezen jullie in het tweede artikel. Ik heb geprobeerd geen spoilers weg te geven.

*Ik schreef deze Blind Date op 26 februari 2018. Na deze datum kwam ik erachter wie de schrijver was…

Het verhaal

Ladymia woont met haar familie op het eiland Haïti. Ze heeft twee kinderen en haar man werkt hard in de haven. Haar moeder en zus wonen ook op het eiland. Ladymia wil een nieuw bestaan opbouwen buiten Haïti. Dit gaat echter niet zonder slag of stoot.

*Ik vond het lastig om het verhaal te beschrijven. Ik wilde niet te veel spoilers weggeven.

Mijn mening

Dit boek raakte mijn ziel en kwam binnen: op het einde liepen de tranen over mijn wangen. Het is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en daardoor kwam het verhaal misschien ook harder binnen.

De schrijfstijl vond ik direct heel fijn. Er worden mooie beschrijvingen gegeven en het is alsof ik zelf op Haïti ben en Ladymia ken. Je leert de personages heel goed kennen.

De hele tijd had ik het idee, dat er iets staat te gebeuren. Alleen wist ik nog niet wat… Het verhaal wordt heel rustig opgebouwd en het is in het begin nog niet duidelijk waar het verhaal naar toe gaat. De personen zijn zo realistisch weergegeven, bijna tastbaar. De machteloosheid en de gevoelens van Ladymia komen hard binnen.

Soms was het echter een beetje afstandelijk geschreven. Aan de ene kant zat er heel veel gevoel in, maar aan de kant was er ook een vorm van afstandelijkheid. Die combinatie maakte het boek heel mooi. Het was daardoor niet zwaar.

De tranen stroomden over mijn wangen. Het is een boek dat raakt.

Mijn ervaring

Hoe ging het?

Dit was mijn derde Blind Date alweer en het wordt steeds leuker. Ik vond dit een heel bijzonder boek. Het raakte me onverwachts.

Het begint met een kaart, maar ik kon er niks uit op maken. Ik snapte niet goed wat ik ermee moest. Ik had direct het gevoel dat dit verhaal echt gebeurd moest zijn. Er was een bepaalde prikkeling en spanning. Je krijgt echt een kijkje in het leven van Ladymia.

Ik werd een beetje zenuwachtig, want er stond iets te gebeuren en ik wist niet wat. Daarnaast werd ik ook heel rustig van het verhaal. Het was een verhaal dat me raakte.

Mijn voorspelling

Blind Date

Ik dacht ergens te weten wie de schrijver was. Het kan zijn dat ik het boek, een paar weken geleden, ben tegen gekomen op social media. Ik dacht aan een titel als Bestemming onbekend. Daarnaast denk ik dat de schrijver een man is. De cover is, denk ik, heel realistisch en rustig. Net als de titel. Het is een cover zonder poespas. Dat zou passen bij het verhaal.

Dit was de derde Blind Date! Ik vond het leuk om het boek te lezen en dit artikel te schrijven. Ik ben benieuw welk boek dit is… Tot bij het tweede artikel!

Welk boek denk jij dat het is?

Liefs,

Veronique

*Bedankt Futuro Uitgevers voor de samenwerking!

*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie is hier te vinden.
*Meer informatie over Blind Date is hier te vinden.

2 Replies to “Blind Date #1: Lezen zonder voorkennis – Futuro Uitgevers”

  1. Ik denk dat ik weet welk boek het is (idd, op social media kunnen wat hints staan), maar ik weet niet of ik hier de titel kan noemen. Wil immers niet alles bederven met een spoiler ofzo 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge