Recensie: Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer


Beste mevrouw Eva van Valentijn de Heer is een indrukwekkende roman. In mijn recensie vertel ik je meer over dit rauwe verhaal. Lees je mee?

Het verhaal van Beste mevrouw Eva

Elias woont met zijn ouders in een welgestelde wijk. Als hij een verstandelijk beperkt broertje krijgt, veranderen de toch al moeizame verhoudingen binnen het gezin. Zijn vader wordt steeds gewelddadiger en zijn moeder is niet bij machte om hem en zijn broertje te beschermen. Elias kruipt meer en meer in een ouderrol. Hij neemt de zorg voor zijn broer op zich, bekommert zich om het welzijn van zijn moeder en is iedere dag bezig zijn vader te behagen. Buitenshuis houdt hij de schijn van een gelukkig gezin op. Hij vindt zijn toevlucht een paar straten verderop, in het houten huis van een ouder echtpaar. Er ontstaat een band tussen hem en Eva, aan wie hij zijn thuissituatie toevertrouwt. Haar huis wordt zijn droomland, dé plek waar hij hoopt voor altijd te blijven. Als op een dag de kinderbescherming bij het gezin op de stoep staat blijkt alles waar Elias zijn hoop op had gevestigd een illusie.

Mijn mening

‘Beste mevrouw Eva’ maakte indruk op me. Je leest het verhaal door de ogen van Elias. Elias is een jong jongetje en hij doet er eigenlijk alles aan om zijn verstandelijk beperkt broertje te beschermen. Het is indrukwekkend hoe Valentijn de Heer in de huid kruipt van Elias. Het voelt heel natuurlijk. Als je de flaptekst leest, weet je eigenlijk al: dit wordt een mooie, maar zware roman.

Valentijn de Heer is recht voor zijn raap. Het is eerlijk, rauw en met weinig woorden weet hij veel te zeggen. Vanaf de eerste pagina heeft het verhaal me. Het is ogenschijnlijk eenvoudig, maar heeft heel veel lagen.

Het is een schrijnend verhaal. Eigenlijk wilde ik de hele tijd de personages door elkaar schudden. Je ziet als lezer wat er aan het gebeuren is. Het is soms beklemmend. Het einde vond ik mooi, maar ontzettend verdrietig.

Ik denk wel dat het verhaal als een trigger kan werken. Het is een ontzettend indrukwekkend verhaal.

Beste mevrouw Eva is ontzettend indrukwekkend!

Auteur Margareth Hillebrandt noemde ‘Beste mevrouw Eva’ als haar favoriete boek tijdens de Boekenweekactie! Lees hier waarom.

Benieuwd naar dit boek? Bestel dit boek bij o.a. Bol of Bruna of steun de lokale boekhandel! Ook te vinden op Kobo Plus!

Op de hoogte blijven?

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op Veronique’s Boekenhoekje? Abonneer je hieronder gratis op mijn blog en ontvang meldingen van nieuwe berichten in je mailbox! Meer weten over privacy? Lees dan hier.


Liefs,

Veronique

Bedankt Uitgeverij Pluim voor het boek!

*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie over recensie-exemplaren vind je hier.

*Dit artikel bevat affiliate links. Koop je via mijn link een artikel (iets anders dan boeken mag ook) dan krijg ik een commissie! Jij merkt er niks van, maar je steunt wel Veronique’s Boekenhoekje. Meer informatie is hier te vinden.

Op zoek naar een proeflezer/meelezer voor je verhaal? Ook voor korte verhalen of novelles! Meer informatie kun je hier vinden.

Gegevens van Beste mevrouw Eva

Auteur: Valentijn de Heer
ISBN paperback: 9789493304628 
ISBN E-book: 9789493304635 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge