Recensie: Joe Mellow – Cees van den Berg

Joe Mellow van Cees van den Berg is een bijzonder jeugdboek met een mooie boodschap. Ik vertel je in mijn recensie graag meer. Lees je mee?

Het verhaal van Joe Mellow

Orlando wordt uit de klas gehaald met een vreselijk bericht: zijn vader heeft op het olieplatform waar hij werkt een ernstig ongeluk gehad en ligt in coma in het ziekenhuis. Niemand weet of en wanneer hij weer bij zal komen. Orlando bedenkt een plan. Hij heeft zijn liefde voor drummen niet van een vreemde: zijn vader is een groot jazzliefhebber. Orlando weet zeker dat als zijn vader zijn grote held, Joe Mellow, hoort spelen – live, naast zijn bed – hij zeker zal bijkomen. Hij weet Joe Mellow op te sporen, mailt hem zijn verhaal, en Joe belooft te komen. Maar dan moet Orlando wel eerst 900 euro naar hem opsturen voor zijn ticket en onkosten… Orlando laat zich niet uit het veld slaan, maar Joe is niet de persoon die hij verwacht. Of toch wel?

Cees van den Berg heeft een verhaal geschreven waar de jazz tussen de regels door klinkt. In een opzwepend ritme, nu eens vrolijk stemmend, dan weer tot tranen roerend, beschrijft hij de zoektocht van Orlando naar een oplossing voor zijn vader. Een zoektocht waarin hij ook zichzelf beter leert kennen. En of zijn vader weer bijkomt? Lees dat maar zelf.

Mijn mening

Toen ik de cover van ‘Joe Mellow’ de eerste keer zag, vond ik hem vrij eenvoudig, maar als je er langer naar kijkt dan zie je zoveel mooie details. De verwijzing naar de jazzmuziek vind ik mooi gedaan. Het is origineel. De illustraties in het boek en de cover zijn trouwens gemaakt door Monique Dozy.

‘Joe Mellow’ is een mooi jeugdboek. Het is een warm verhaal met een mooie boodschap. Cees van den Berg durft onderwerpen aan te snijden. Het wordt op een mooie, maar luchtige manier gedaan. Het is een goede manier om in gesprek te gaan over belangrijke onderwerpen. Het is absoluut geen zwaar verhaal.

Cees van den Berg heeft een fijne stijl. Het is warm. Daarnaast vind ik de fantasie en de manier van verhalen vertellen fantastisch. Dit was me al opgevallen bij ‘Paloma’, maar het valt me hier nog meer op.

Ik heb enorm genoten van ‘Joe Mellow’. Het heeft eigenlijk alles wat je zoekt in een jeugdboek. Het verhaal is gewoon steengoed. Ook al heb je misschien niks met Jazzmuziek. Je zult dit verhaal kunnen waarderen.

Joe Mellow is alles wat je zoekt in een jeugdboek: warm, mooie boodschap, luchtig, humor en vooral een goed verhaal.

Liefs,

Veronique

Bedankt Lemniscaat voor het boek!

Je kunt dit boek bij de lokale boekhandel en o.a. Bol.com bestellen.

*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie over recensie-exemplaren vind je hier.

*Dit artikel bevat affiliate links. Meer informatie is hier te vinden.

Gegevens van Joe Mellow

Auteur: Cees van den Berg
Uitgever: Lemniscaat
ISBN hardcover: 9789047714675 

Abonneer je hieronder gratis op mijn blog en ontvang meldingen van nieuwe berichten in je mailbox! Meer weten over privacy? Lees dan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge