Boekentip: Wie ik ben zonder jou – Susan Muskee


Samen met Femke Meijboom las ik Wie ik ben zonder jou van Susan Muskee. Toevallig hadden we allebei hetzelfde boek en het leek ons leuk om hem tegelijk te lezen. Het is zo leuk om het dan over eenverhaal te hebben. Ik vertel je graag meer over deze feelgood. Lees je mee?

Het verhaal van Wie ik ben zonder jou

Joy (27) heeft haar leven helemaal uitgestippeld: huisje, boompje, Pinterestbord voor haar droombruiloft. Tot haar vriend verliefd wordt op een ander. Van het ene op het andere moment stort haar toekomstbeeld in elkaar. Voor Frida (72) voelt het alsof iemand drie jaar geleden de pauzeknop van haar leven heeft ingedrukt. Sinds het overlijden van haar man bestaan haar dagen uit een wandeling naar de supermarkt en een gesprekje met Nico en Thea – haar kamerplanten.

Wanneer de twee vrouwen elkaar op een bankje in het park ontmoeten, is dat het begin van een onwaarschijnlijke vriendschap. Gewapend met een stapel zelfhulpboeken maken ze een plan om het leven én de liefde weer naar hun hand te zetten. Aangezien de boeken een gegarandeerd succes claimen, zou dat moeten lukken. Toch?

Wat vonden Femke en ik?

Femke schreef onderstaande over het boek:

“Toen Veer het idee opgooide om samen een buddy read te doen dacht ik “ja leuk!” maar ook “hoe hou ik Veer ooit bij?”. Zij leest zo ontzettend veel! Achteraf liet ik dat mijn motivatie zijn om het boek sneller op te pakken in een rustmomentje. Ik las het boek zowaar nog eerder uit dan Veer, wat resulteerde in een voicememo met een waarschuwing dat deze recensie vol spoilers zat.

Hoe dan ook, tijd om over het boek te praten. Ik keek al een lange tijd uit naar dit boek, omdat Susans promo op Instagram erg leuk is om te volgen en vooral ook omdat er zo’n groot leeftijdsverschil zit tussen de hoofdpersonages. Frida zou Joys oma kunnen zijn! Het was erg leuk om het boek te lezen, maar als ik de delen zou moeten categoriseren in een top drie zou het uitkomen op: begin, einde, midden. Het startte heel leuk en het einde kreeg me in tranen, maar het midden van het boek voelde langzaam, soms wat over the top en in dit deel vond in Joy soms wat arrogant en zelfingenomen. Dat neemt voor mij niets weg van de kwaliteit van het boek, dus dat zal ook mijn sterrenreview niet veranderen, maar het is toch wel iets dat ik graag wil benoemen. Zo voelde het bijvoorbeeld een beetje ‘achter de rug om van Frida’ dat ze toch ineens ging reageren op huizen, terwijl dit niet samen was besproken (je zou denken dat niemand elkaar een uitleg is verschuldigd, maar Frida was wel zo gul om haar in huis te nemen, dus ik had zo’n gesprek wel fijn gevonden van ‘joh, het is tijd dat ik…’ omdat het hierdoor voor mijn gevoel voelde alsof Joy Frida gebruikte). Omdat ik het verhaal wel heel origineel vond en het verhaal van Frida heel bijzonder is, geef ik het boek toch 4 sterren!”

Bedankt, Femke! Ik vond het een leuk verhaal met een vrolijke cover. Susan Muskee koos voor een originele invalshoek. De twee dames zijn elkaars tegenpolen, maar ze passen ook goed bij elkaar. Ik ben het eens met Femke. Je kunt het verhaal verdelen in drie delen en dan vond ik het begin en het einde heel leuk, maar het midden wat trager. Ik vond het verhaal van Frida heel bijzonder.

Benieuwd naar dit boek? Bestel dit boek bij o.a. Bol of Bruna of steun de lokale boekhandel!

Meer van Susan Muskee?

Lieve Fem, bedankt dat je mee wilde doen! Volg jij Femke al op Instagram? Ze schreef o.a. ‘Jo: Hier heb je een schrepel en daar kan je beginnen‘ en ‘Slashwerk’.

Liefs,

Veronique

*Ik heb het boek gekregen voor mijn verjaardag. Dit boek is geen recensie-exemplaar. Meer informatie over recensie-exemplaren vind je hier.

*Dit artikel bevat affiliate links. Koop je via mijn link een artikel (iets anders dan boeken mag ook) dan krijg ik een commissie! Jij merkt er niks van, maar je steunt wel Veronique’s Boekenhoekje. Meer informatie is hier te vinden.

Op zoek naar een proeflezer voor je verhaal? Ook voor korte verhalen of novelles! Meer informatie kun je hier vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge